Argentínában járvány tombol: rekordmagas a dengue-lázas esetek száma

Argentínában a szokatlanul magas hőmérséklet és páratartalom következtében a szúnyogok korábban kelnek ki, ami növeli a dengue-járvány kockázatát. Az idei nyáron már közel 233 ezer dengue-láz esetet regisztráltak, ami jelentős növekedés az előző év rekordjához képest.

A dél-amerikai országban tapasztalható időjárási változások miatt a szúnyogok egyre korábban és egyre távolabbi területeken jelennek meg, ami hozzájárul a dengue-láz gyakoribbá válásához. A betegség, amelyet csonttöréses lázként is ismernek, súlyos tüneteket okozhat, mint például izom- és ízületi fájdalmak, magas láz, fejfájás, hányás és bőrkiütés.

Az aktuális nyári szezonban a hivatalos adatok szerint az esetek száma már meghaladja a 233 ezret, szemben az előző év 130 ezer esetével. A megbetegedések számának emelkedése általában a nyár végén, március és április hónapokban szokott tetőzni, azonban idén ez az időszak korábban kezdődött.

Sylvia Fischer, az argentin Tudományos és Műszaki Nemzeti Kutatási Tanács (CONICET) kutatója szerint a szúnyogok számának növekedése évről évre egyre korábban kezdődik. A tudósok gyakrabban találkoznak a betegséggel Argentína déli, hűvösebb részein is, amelyekről korábban nem jelentettek dengue-lázas megbetegedéseket. Fischer kiemelte, hogy ez a jelenség összefügg az éghajlatváltozással, és része egy szélesebb regionális tendenciának, amely szerint a szúnyoginvázió egyre hosszabb ideig tart az egyre melegebb időjárás miatt. A kutató előrejelzése szerint minden évben számítani kell a dengue-járvány kitörésére.