Jándi szakközépiskola árverése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) árverésre bocsátotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jándi Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét. Az árverés április 15-én kezdődik, ahol a több mint 3400 négyzetméternyi ingatlanegyüttes már 14,56 millió forintért is elkelhet.

Februárban került meghirdetésre a NAV által az árverés, ahol a "Szolgáltató központ - közösségi tér" elnevezésű, nyolc helyiséges ingatlan kikiáltási ára 22,4 millió forint, ami négyzetméterenként 6540 forintnak felel meg, de a licit 4251 forintos négyzetméterenkénti árral is kezdődhet.

A Jándi Szakgimnázium és Szakközépiskola már nem működik, tavaly február óta a "megszűnt intézmények" közé sorolják. A megyei kormányhivatal 2023. február 6-i határozatával vonta vissza az iskola működési engedélyét, és törölték az iskolák nyilvántartásából. Az intézményben a 2021/2022-es tanévtől kezdődően nem folyik nevelési-oktatási tevékenység.

Az iskola nem volt közintézmény, az önkormányzat sem a fenntartásában, sem a létrehozásában nem vett részt. A jándi polgármester, Asztalos István elmondása szerint az intézményt egy Bereg Többcélú Egyesület nevű szervezet alapította, és a fenntartója egy vajai székhelyű magáncég, a Human-Gold Kft. volt.

A Human-Gold Kft. ügyvezetője, Tóth Zoltán szerint a cég csak az iskola működtetésében vállalt szerepet, az intézménnyel kapcsolatos kérdésekre pedig a Bereg Többcélú Egyesületet kell megkeresni.

A Fejlődés és Perspektíva Kft., amelynek egyik tulajdonosa Koncz Zsuzsanna, székhelye azonos azzal az ingatlannal, amely az árverés tárgyát képezi. A cég 2020-ban jött létre, 2022-ben pedig 11 millió forintos árbevételt és 5,6 millió forintos nyereséget ért el.