Marvin Gaye kiadatlan dalainak gyűjteménye került elő Belgiumban

Belgiumban, Ostend városában bukkantak Marvin Gaye kiadatlan dalait tartalmazó kazettákra, amelyeket az énekes állítólag negyven évvel ezelőtt hagyott hátra köszönetképpen vendéglátóinak, nem sokkal azelőtt, hogy tragikus körülmények között életét vesztette.

A BBC információi szerint a gyűjtemény, amely több mint negyven éve porosodott Belgiumban, hatvanhat demót tartalmaz. A felvételek egykor Charles Dumolin zenész tulajdonát képezték, aki 1981-ben fogadta be Gaye-t, amikor az énekes kokainfüggőségével küzdött. Dumolin 2019-es halála után a kazetták és egyéb Gaye-emléktárgyak a család birtokába kerültek.

A belga jogszabályok értelmében harminc év elteltével az anyag a jelenlegi birtokos tulajdonává válik, azonban ez nem vonatkozik a szellemi tulajdonra. Így bár a Dumolin család rendelkezik a kazettákkal, a dalok kiadásának jogát Marvin Gaye örökösei gyakorolhatják az Egyesült Államokban.

Alex Trappeniers, a Dumolin család üzlettársa a The Guardiannek elmondta, hogy a kazetták a család tulajdonát képezik, mivel Marvin Gaye negyvenkét évvel ezelőtt hagyta őket Belgiumban. Trappeniers szerint ez lehetőséget ad arra, hogy megnyissák az időkapszulát, és megosszák Gaye zenéjét a világgal.

A gyűjteményben található egy különösen izgalmas dal is, amelyet rögzítettek nem sokkal azelőtt, hogy Gaye megírta a Sexual Healing című slágerét.

Marvin Gaye az 1960-as években vált ismertté, és a következő évtizedben olyan slágereket alkotott, mint a What's Going On és a Let's Get It On, amelyek hozzájárultak szexszimbólum státuszának kialakulásához. Az 1980-as években a kokainfüggőséggel küzdő énekes az Egyesült Államokból Londonba költözött, majd később Freddy Cousaert belga zenei promóter segítségével Ostendébe.

Tragédiája 1984-ben következett be, amikor édesapja, Marvin Gay Sr. lelőtte őt egy családi veszekedés során.

(Borítókép: Marvin Gaye 1974 körül. Fotó: Jim Britt / Michael Ochs Archives / Getty Images)