A Gyulai Törvényszék megszüntette az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) gazdasági igazgatójának, Ónodi István lelkésznek a letartóztatását, írja szombati közleményében a MET.

Hozzátették, hogy Ónodi szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el Budapest területét.

Amint arról portálunk is beszámolt, a NAV nyomozói házkutatást tartottak otthonában, majd bilincsben vitték el Ónodi István lelkészt, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét.

Ekkor azt közölte egyháza, hogy Ónodi az eljárás közben és után nem telefonálhatott, a NAV-osok készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás indokáról semmiféle hatósági iratot. Arra a kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy nincsen vád, nyomozás zajlik. Később a lelkész feleségével azt közölték, hogy "gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja" miatt zajlik az eljárás.

Az ügyészség február 21-én kiadott közleménye szerint Ónodi letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezték egy

"több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni”

– idézi a Telex.

A gyanú szerint

"a férfi az egyik egyház szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményeinél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban az illetékes adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be.”

Az ügyészség szerint Ónodi 6,5 milliárd forintnyi vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek ezzel. A NAV-nál ezen bűncselekmény miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Amennyiben a gyanú beigazolódik, akár 5-10 év börtönt is kaphat.

Kiemelt kép: Iványi Gábor; forrás: Oltalom Karitatív Egyesület FB-oldal