Vasárnap délután ismét Budapesten tüntet az ellenzék több pártja is, köztük a DK, az MSZP, a Momentum, valamint a Párbeszéd – Zöldek.

A résztvevők a Kossuth téren demonstráltak a közvetlen köztársaságielnök-választásért, továbbá egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is követelték a bicskei pedofilbotránnyal kapcsolatos kegyelmi ügy miatt.

A rendezvényen több ellenzéki képviselő is felszólalt, többek között Dobrev Klára, Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes, Bedő Dávid és Karácsony Gergely.

Szabó Tímea szerint kiderült, hogy amit a Fidesz hirdet magáról, az hazugság, ebből a hitelvesztésből pedig sokmilliárdos propagandával sincs kiút.

Embertelen pedofilmosdató banda, szégyelljék magukat. Ön, miniszterelnök úr, az elmúlt 14 évben semmit nem tett a gyerekekért

– jelentette ki Szabó Tímea. A politikus szerint muszáj és lehet is közösen másképp csinálni, a gyermekek védelmével, emberhez méltó megélhetéssel, egészséges környezettel, ahol a sokszínűségről nem a hányás jut eszünkbe,

ezt meghagyjuk a Fidesz Neander-völgyi tagozatában Deutsch Tamásnak.

Kunhalmi Ágnes beszéde közben eleredt az eső. A politikus úgy folytatta, azt nem tartja igaznak, hogy csak az orbánozás tartja össze őket, világos szakpolitikai programjaik vannak.

Nem igaz, hogy nincs meg az ellenzékben az a tudás, amivel kormányozni tudnánk ezt az országot

– vélekedett Kunhalmi Ágnes, hozzátéve:

bármit is gondolnak, egy a nemzetük, egy az országuk, ha pedig nem tudnak közös nevezőre jutni, akkor Orbán Viktor fogja meghatározni gyerekek millióinak a jövőjét.
Fogjatok össze

– skandálta a tüntetők egy része.

Kunhalmi Ágnes úgy vélekedett, az ellenzék megosztottsága ma a gyerekeket is magára hagyja, ezt pedig nem engedhetik.

Óriásit fog tarolni Orbán, és röhög a markába

– figyelmeztetett Kunhalmi Ágnes az EP-választásra arra az esetre, ha külön indulnak az ellenzéki pártok, de szerinte Orbán Viktor közösen legyőzhető,

most kell bevinni az ütést, akkorát behúzni, hogy ne tudjon talpra állni.

Kunhalmi Ágnes az EP-választásra is közös ellenzéki listát szorgalmazott. Arra is figyelmeztetett, ha a fővárosban nem lesz közös lista, nem lesz Karácsony Gergely mögött közgyűlési többség,

ha Budapestet visszaveszi a Fidesz, nem lesz 2026.

Azt még nem próbálták ki 2010 óta, hogy két választás között is működjenek együtt.

Karácsony Gergely főpolgármester utolsó felszólalóként arról beszélt, fontos mondat, hogy a kormány

reménytelen helyzetben lévő emberekkel nem foglalkozik,

szerinte ez lesz a rendszer fejfájára írva.
A kegyelmi botrányt nem a rendszer hibájának, hanem magának a rendszernek tartja.

A nihilizmust meghosszabbították Bicskéig

– mondta a főpolgármester, hozzátéve:

ma brüsszeli traktorosnak kell lenned, hogy a magyar miniszterelnök meghallgasson.

Karácsony Gergely azzal folytatta, a kormány elvesztette képességét arra, hogy a hatalomgyakorlásnak erkölcsi része legyen, az ő feladatuk pedig a politika erkölcsének visszavívása, ami nem kizárólag a pártok ügye.

Van mit tenni, most kell mit tenni. Bő száz nap múlva újra választanunk kell,

- mondta, aminek a tétjei közé sorolta, hogy zsarnokságban vagy szabadságban akarunk-e élni, megmaradunk-e európai nemzet, marad-e menedéke annak az értékrendszernek, amiben egykor közösen hittek, ez egy szóval úgy írható le, hogy köztársaság.

A köztársaság ügye nem veszett el

– hangsúlyozta Karácsony Gergely, szerinte a köztársaság többek között ott van a diákok mozgalmában, a civilekben, a szabad önkormányzatokban és a pártokban is, ahogy

Budapest is ragaszkodik a köztársasági értékekhez, ragaszkodik az európaisághoz.

A fővárosban a közösség érdeke mindig előbbre való a magánérdekeknél, a hatalmat visszaszolgáltatják azoknak, akiket ez megilleti, hogy

a hatalom emberei helyett jöjjön az emberek hatalma

– mondta.

A főpolgármester érti a tömegek dühét, érti, hogy miért vannak most kevesebben, de szerinte ennek ellenére szükség van az ellenzéki pártokra.

Most is el kell mennünk szavazni

– emelte ki.

Budapest az erkölcsét vesztett rendszerből kiiratkozik, Budapest azért köztársaság, hogy egyszer egész Magyarország az legyen

– hangsúlyozta. Karácsony Gergely beszédében az orosz ellenzéki Alekszej Navalnijról is megemlékezett, majd beszéde végén a március 15-i rendezvényen történő részvételre buzdított.

Iványi Gábor lelkész többek között arról beszélt a tüntetésen, hogy a hatalmon lévők nem változnak, hiába a kényszer, hogy vállalni kell a felelősséget, nem mindenkire igaz ez. Úgy látja, hogy

"új rendszerváltásra van szükség, meg kell kérni Orbán Viktort, hogy távozzon a közéletből."

Bedő Dávid szerint

ma Magyarországon az a valódi probléma, hogy a magát gyermekvédelminek hazudó kormány intézményeiben a gyermekek kiszolgáltatottabbak, mint bárhol.

Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítását kezdeményezte a Momentum.

A tüntetés végén a felszólalók közösen álltak a színpadra, és elénekelték a Himnuszt. Érdekesség, hogy ugyan a pártok – amellett, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeljék – azért szervezték a demonstrációt, hogy szorgalmazzák a közvetlen köztársaságielnök-választást, ennek ellenére erre nem fektettek nagy hangsúlyt a felszólalásokban — számolt be róla az Index.

Kiemelt fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc