A francia-szenegáli Mati Diop Dahomey című dokumentumfilmje kapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján. Az elismerést a nemzetközi zsűri elnöke, az Oscar-díjas, kenyai származású színész-rendező, Lupita Nyong'o nyújtotta át Mati Diopnak, a gyarmati időkben elrabolt benini bronzkincsek visszaszolgáltatásáról szóló alkotásáért.

Ahhoz, hogy újjáépítsünk, először helyre kell állítanunk, és ahhoz, hogy helyreállítsunk, igazságot kell szolgáltatnunk

- mondta Diop a díjátadó gála színpadán. A rendezőnő köszönőbeszédében - az este sok más díjazottjához hasonlóan - a gázai tűzszünetért is szót emelt.

Ha Gázáról magáról nem is szólt film, de az Izrael által megszállt területek másik feléről, Ciszjordániáról igen. Yuval Abraham, Basel Adra, Hamdan Ballal és Rachel Szor No Other Land című alkotása, amely ciszjordániai palesztin falvak életét dokumentálta, a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el.

Azért vagyok itt, hogy a díjat ünnepeljem, de nehéz ünnepelni, amikor honfitársaim tízezreit gyilkolja meg Izrael Gázában

- mondta Basel Adra. Szavaihoz Yuval Abraham izraeli újságíró, a film társrendezője hozzátette:

Én izraeli vagyok, Basel palesztin. Két nap múlva egy olyan földre térünk vissza, ahol nem vagyunk egyenlők. Ennek az egyenlőtlenségnek véget kell vetni.
Szavait kirobbanó tapsvihar fogadta, és jól jelzi a fesztiválnak a valós események miatt felfokozott hangulatát, hogy a fődíjas alkotás is egy dokumentumfilm lett.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat Sebastian Stan román-amerikai színész vehette át az A Different Man című pszichológiai thrillerben nyújtott alakításáért. A legjobb mellékszereplő Ezüst Medvéjét pedig Emily Watson brit színésznő kapta a Berlinale nyitófilmjeként vetített Small Things Like These című ír-belga drámáért.

A legjobb forgatókönyvíró díját Matthias Glasnernek nyújtották át a Sterben című német filmért.

A zsűri nagydíjával Hong Szangszu dél-koreai filmrendezőt tüntették ki, az A Traveler's Needs című alkotásért, amelynek főszerepét Isabelle Huppert játszotta. A zsűri díját L'Empire című sci-fi vígjátékáért Bruno Dumont vehette át.

A legjobb rendező Ezüst Medvéjét Nelson Carlo de Los Santos Arias kapta a Pepe című filmjéért; az alkotás narrátora egy olyan víziló szelleme, amelyet Afrikából szállítottak a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar állatkertjébe. Ezüst Medve-díjjal ismerték el kiemelkedő művészi hozzájárulásáért Martin Gschlacht operatőrt is, a 18. században játszódó Des Teufels Bad című film fényképezéséért.

A rövidfilmes mezőny Arany Medvéjét az argentin Francisco Lezama vette át Un Movimento Extrano című munkájáért. A legjobb első film díját pedig Cu Li Never Cries című filmjéért a vietnámi Pham Ngoc Lan kapta.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan