„A Te tíz éved hogy telt?” – teszi fel a kérdést a 2024 januárjában 10. jubileumát ünneplő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF.

A mi 10 évünk, a mi országunkban, a mi harcunkkal, a mi vágyainkkal, a mi titkainkkal és a mi hitünkkel azzal telt, hogy Magyarországra hoztuk a világ legrangosabb filmjeit – a közönségnek. Az eltelt 10 évet 10 éves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy  egy társadalom, vagy egy ember életében 10 év hogyan telik el

– mondják a szervezők.

Január 27. és február 4. között 70 sokszorosan díjnyertes film, több mint 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 25 nemzetközi zsűritaggal, Budapesten a Cinema City Mammut moziban és másik 10 városban: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben várja tízezres közönsége mellett újabb nézőit.

A 40 versenyfilm 5 szekcióban versenyez. Nem meglepő a szekciók elnevezése:

  • A Te országod,
  • A Te harcod,
  • A Te titkod,
  • A Te hited,
  • A Te vágyad.

A 10. BIDF alkalmával ismét Oscar-díjas rendezők újabb filmjeit, valamint Oscar-díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál, ahogy a korábbi években is.

A közönség pedig minden vetítés után a filmek alkotóival és szakértőkkel beszélgethet. A magyar szakma előtt az elmúlt 10 év magyar filmjeiből készült válogatással (Best of BIDF) tiszteleg a fesztivál. GÁZA címmel a korábbi évek izraeli-palesztin témájú filmjeit láthatja újra a közönség, szakértői beszélgetésekkel együtt.