Jeff Bezos kora gyermekkorától a fizika és a számítástechnika szerelmese volt, szülei garázsában laboratóriumot rendezett be. Már a középiskolában elindította első vállalkozását, alsóbb évfolyamosoknak szervezett nyári tábort. A Princeton Egyetemen kiváló eredménnyel végezte elektromérnöki és számítástechnikai tanulmányait, diplomázása után a Wall Streeten helyezkedett el és felsővezetői szintre küzdötte fel magát.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1992-ben úgy döntött, hogy a szövetségi államok nem vethetnek ki forgalmi adót az online kereskedelmi ügyletekre, hacsak a kereskedőnek nincs telephelye az adott államban. Bezos felismerte a lehetőséget (az online kereskedelem évi növekedését akkoriban 2300 százalékosra becsülték) és 1994. július 5-én bejegyeztette a Cadabra.com vállalkozást, amelynek telephelye a Seattle közeli Bellevue-ben fekvő házának garázsában volt. A név az abrakadabra szóból származott, de miután többen félrehallották és a cadaver (hulla) szóra asszociáltak, Bezos a világ legnagyobb folyójáról amazon.com-ra változtatta, mert biztos volt abban, hogy az ő cége is a világon a legnagyobb lesz. Azt sem hagyta számításon kívül, hogy az A betűvel kezdődő név a betűrendes keresési listák élén fog szerepelni.

Elemzése során húsz, interneten is terjeszthető terméket vett számításba és végül a könyvek mellett döntött, online könyvkereskedése 1995. július 16-án indult el. A cég minden reklám nélkül egy hónapon belül az összes amerikai államba és 45 országba adott el könyveket, forgalma elérte a heti 20 ezer dollárt, meghaladva Bezos legmerészebb várakozásait. Az Amazon azután is az élen tudott maradni, hogy a hagyományos könyvkereskedők is észbe kaptak és elindították saját online boltjaikat. A konkurencia jogi eszközökkel is igyekezett akadályozni: 1997-ben a Barnes and Noble perelte be, azt állítva, hogy hamisan nevezik magukat a világ legnagyobb könyvesboltjának, hiszen az Amazon csak könyvközvetítő cég. Később a Walmart áruházlánc vádolta meg azzal, hogy az Amazon üzleti titkokhoz jutott, ez az eljárás peren kívüli megegyezéssel zárult.
Bezos fokozatosan terjesztette ki cége tevékenységét, 1998-tól CD-t és videókat, idővel ruhákat, elektronikai termékeket, játékokat is árulni kezdett, a kezdeti könyvesboltból Amerika egyik legnépszerűbb webáruháza lett. A cég 1997-ben jelent meg a tőzsdén, a jól átgondolt üzleti modellnek és terjeszkedésnek köszönhetően Bezost 1999-ben a Time magazin az év emberének választotta. A cég logójába abban az évben került be a kezdő A betűtől a Z-ig ívelő nyíl, amely nem csak egy mosolyt jelképez, de azt is, hogy az Amazonon valóban minden kapható.
A "dotcom lufi" 2000-es kipukkadása után az Amazon árfolyama is megrogyott, de még abban az évben is minimális nyereséget tudtak kimutatni. Az igazi áttörést a cég saját fejlesztésű e-könyv-olvasója, a Kindle hozta meg 2007-ben, amelyre természetesen tartalmat, e-könyveket is kínáltak. Rövid időn belül több millió darabot adtak el belőle, valóságos divatcikké nőtte ki magát, így egy időben több Kindle-t adott el a cég, mint papíralapú könyvet.
Az Amazon 2011-ben a Fire modellel lépett be a táblagépek piacára, zenei és filmes streaming szolgáltatást indított, 2013-ban 250 millió dollárért szerezte meg a patinás Washington Post című napilapot. A cég újabb nagy üzleti dobása az Amazon Web Services megjelenése volt, csak a saját fejlesztésű és bárki által bérbe vehető felhőszolgáltatás évente tízmilliárd dollár bevételt produkál. Az Amazon számos vállalatot vásárolt fel, többek közt a Whole Foods Market élelmiszerkereskedő-láncot 13,7 milliárd dollárért vagy a Metro Goldwyn Mayer (MGM) filmstúdiót 8,45 milliárd dollárért. A technikai újítások terén élen járó Amazon értéke 2018-ban - a világon második független vállalkozásként, néhány héttel az Apple után - elérte az egybillió dollárt.
Bezos vagyona 2017-ben a Bloomberg szerint 99,6 milliárd dollárra gyarapodott, ezzel Bill Gatest megelőzve első helyre került a világ leggazdagabb embereinek listáján. Két évre rá azonban elvált feleségétől, aki az Amazon egyik első alkalmazottja volt, és az asszony a cég részvényeinek 4 százalékát, akkori értéken 38 milliárd dollárt kapott. Emiatt Bezos lecsúszott a dobogó legfelső fokáról, és jelenlegi 178 milliárd dolláros vagyona már csak a második helyre elegendő a leggazdagabbak listáján, Elon Musk mögött. 
Bezos 2021-ben biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó céget hozott létre, és a világűr meghódításán is dolgozik. 2000-ben alapított Blue Origin nevű űripari vállalata 2021-ben megkapta az amerikai kormány engedélyét, hogy embereket juttasson a világűrbe. Még ugyanebben az évben a New Shepard elnevezésű űrkapszulája 106 kilométeres magasságba repült fel, ahonnan már látni lehet a Föld görbületét és meg lehet tapasztalni a súlytalanságot. Utastársa fivére, egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves egykori pilótanő volt, utóbbiak lettek a legfiatalabb és a legidősebb űrhajósok.
A milliárdos jelentős összegeket adományoz nemes célokra, 2021-ben például egymilliárd dollárt a klímaváltozás elleni harcra, fajmegőrzési programokra, további százmillió dollárt Barack Obama volt amerikai elnök alapítványának a 2020-ban elhunyt John Lewis polgárjogi harcos emlékére, és 160 millió dollárt a New York-i Langone Health klinikának.