Minősített sikkasztásban és hamis magánokirat felhasználásának vétségében is bűnösnek mondták ki jogerősen Gánt korábbi kormánypárti vezetőjét.

Jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék Spergelné Rádl Ibolyát, Gánt volt fideszes polgármesterét – tudta meg a 24.hu.

A Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya a polgármester nevének említése nélkül azt közölte, hogy a volt településvezetőt három év letöltendő börtönbüntetésre, és három év közügyektől eltiltásra ítélték jogerősen kétrendbeli folytatólagosan elkövetettsikkasztás bűntette,és kétrendbeli folytatólagosan elkövetetthamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Ez volt az az ügy, amelyben a korábbi polgármestert azzal vádolták, hogy 13 millió 765 ezer forintot sikkasztott el az önkormányzattól 2017 és 2019 között, illetve 1 millió 700 ezret egy egyesülettől.

Már zajlott a sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozás 2020 nyarán, amikor az akkori fideszes polgármester 11 év után hirtelen lemondott a posztjáról. A távozó Spergelné Rádl Ibolya 2020 szeptemberében azt állította a lapnak, hogy nem tud a nyomozásról, noha amúgy a 2019-es ellenőrzés során maga a testület tett feljelentést.

Sőt, 2020 nyarán a gánti testületi ülésen elhangzott:

az önkormányzatnál lebonyolított 2019. évi belső ellenőrzés számos gazdálkodási hibát, a számviteli fegyelem megsértését, jogalap nélküli kifizetéseket, sikkasztás bűncselekmény gyanúját állapította meg.

Ezt követően tett feljelentést a képviselő-testület ismeretlen tettes ellen, majd jutott el vádemelésig az ügy.

Az Orbán Győző bányájának is otthont adó faluban történt sikkasztásokkal kapcsolatban külön eljárásban emeltek vádat az egyik gazdasági vezető és a felesége ellen. Utóbbi esetben a terhelt közel 69 millió forintot sikkasztott el a vádirat szerint az önkormányzat számlájáról 2016 és 2019 októbere között a házastársa tudtával. A férfi öt év letöltendőt, a neje pedig három év felfüggesztettet kapott tavaly januárban első fokon.

Kiemelt fotó: Pixabay