Bandatagból NFL-sztár, színész, gyilkos, majd betörő – portré O. J. Simpsonról

Orenthal James Simpson, aki csütörtökön 76 éves korában meghalt, egy olyan ember életútját járta be, amely sokak emlékezetébe vésődött világszerte. A rendőrség által üldözött fehér autó, a bírósági tárgyalóteremben felpróbált kesztyű, és a kerekesszékben száguldó férfi képei mind O. J. Simpsonhoz köthetők.

  1. július 9-én született San Franciscóban, apja, Jimmy Lee bankban dolgozott és drag queenként lépett fel, később melegként coming outolt, majd 1986-ban AIDS-ben halt meg. Anyja, Eunice kórházi adminisztrátor volt, aki 1952-től, válása után egyedül nevelte O.J.-t és lánytestvérét, Shirleyt. Simpson tinédzserkorában utcai bandához csatlakozott, amiért javítóintézetbe is került, de a bűnözés helyett végül a sportot választotta. A középiskolában amerikai focicsapat tagja lett, majd a City College of San Franciscón folytatta tanulmányait. 19 évesen feleségül vette Marguerite L. Whitley-t, akivel három gyermekük született.

Egy legendás futás és az NFL-sztárság

A CCSF után a University of Southern California csapatához csatlakozott, ahol legendás futásáról vált ismertté. Az NFL-ben a Buffalo Bills választotta ki őt az 1969-es drafton, és bár karrierje lassan indult, Lou Saban főedző kinevezése után megváltozott minden. 1973-ban elsőként érte el a 2000 futott yardot egy szezonon belül, ami máig rekordnak számít. Az NFL-ben összesen 11 évet töltött, és számos díjat és elismerést kapott.

Nicole

Simpson az egyetemen kezdett el színészkedni, és több filmben és sorozatban is szerepelt, köztük a Csupasz pisztoly filmekben. Második feleségével, Nicole Brownnal 1977-ben kezdett el találkozgatni, és két gyermekük született. A házasságuk problémás volt, Nicole többször is a rendőrséghez fordult Simpson erőszakos viselkedése miatt.

Az évszázad pere

1994-ben Nicole Brown és barátja, Ron Goldman meggyilkolásával vádolták meg Simpsont. A rendőrség több bizonyítékot is talált, amelyek Simpsonra terelték a gyanút, de a tárgyaláson a védelem sikeresen megkérdőjelezte a bizonyítékok megbízhatóságát. Az ügyészek arra kérték Simpsont, hogy próbálja fel a helyszínen talált véres kesztyűt, de az nem illett rá. 1995-ben az esküdtszék ártatlannak találta a gyilkosság vádja alól, de polgári perben felelőssé tették Goldman haláláért és testi sértésért.

2000-ben Floridába költözött, de 2007-ben ismét bíróság elé állították, ezúttal fegyveres betörés miatt, és legalább 9 évre ítélték. 2017-ben szabadult, de bizonyos korlátozásokat 2021-ig fenntartottak.

Feketék kontra fehérek

Simpson esete rámutatott az amerikai társadalom rasszista feszültségeire. A polgárjogi mozgalmak idején ő lett az első fekete személy, aki országos tévékampány főszereplője lett. A Massachusettsi Egyetem professzora, Amilcar Shabazz szerint Simpson esete azt mutatja, hogy még a gazdag és híres feketék sem mentesülnek a rasszista bánásmódtól. James Lance Taylor, a San Franciscó-i Egyetem professzora szerint a feketék sokan úgy érzik, hogy Simpson bár bűnös lehet, a rendőrség sokkal többször úszta meg a feketék meggyilkolását.

A cikk elkészítésében közreműködött Futó Csaba.