Drake és Kendrick Lamar: A hip-hop csata, ami lövöldözésig fajult

Az elmúlt évtized legnagyobb hip-hop-csatájának tartják Drake, Kendrick Lamar és J. Cole közötti rivalizálást, amely kezdetben gyerekes szájhősködésnek tűnt, de mára komoly következményekkel jár, hiszen a konfliktus egy lövöldözésig fajult, ahol Drake testőrét mellkason lőtték.

Egy-két odamondós dalszövegrészlet egy odamondós stílusban végül egy ember életébe is kerülhet: a "rapcsatában" több lövést adtak le Drake torontói rezidenciájánál, ahol a sztár testőrét mellkason találták el, és válságos állapotban szállították kórházba. Az eset kapcsán még nem tisztázott, hogy Drake otthon volt-e az incidens idején, és hogy a lövöldözés hátterében a rapper és Kendrick Lamar közötti szócsata áll-e.

A hip-hop műfajában gyakoriak a beef-ek, vagyis a szóbeli csatározások, amelyeket a rapperek diss track-ek formájában vívnak egymással. Drake és Kendrick Lamar közötti konfliktus távoli előzménye, hogy Drake felkarolta a kezdő Kendrick Lamart, aki később már befutott sztárként kijelentette, hogy célja a többi rappert "legyilkolni", bár ezt akkor még ambiciózus célkitűzésként értelmezték.

A konfliktus újabb szintre lépett, amikor J. Cole együttműködésben Drake-kel kiadott egy dalt, amelyben kijelentették, hogy ők a hip-hop "nagy hármasa". Kendrick Lamar válasza nem maradt el, ahol egy közös számban kijelentette, hogy csak "nagy én" létezik, és ha Drake Michael Jackson, akkor ő Prince.

Drake egy koncerten válaszolt Lamar beszólására, J. Cole pedig egy egész dalt szentelt a témának, amelyben Lamart leszállóágban lévőnek nevezte, de később bocsánatot kért és törölte a számot a streaming-szolgáltatókról.

A vita tovább fokozódott, amikor Drake egy új dalban Lamar magasságán poénkodott, és gagyinak nevezte a teljesítményét, valamint Rick Rossnak is beszólt. Ross válaszában Drake-et plasztikai műtétekkel vádolta, és Drake anyukája is közösségi médiában kérdezte meg fiától, hogy tényleg kés alá feküdt-e.

Kanye West Lamar oldalára állt, Drake pedig egy új diss track-et adott ki, amelyben Tupac Shakur hangját mesterséges intelligenciával "feltámasztotta", de a számot Tupac örökösei fenyegetése miatt eltávolították a streaming platformokról.

Lamar válasza a Euphoria című számban érkezett, ahol Drake-et hazugnak és kiszámíthatónak nevezte, majd egy újabb dalban, a 6:16 in LA-ban utalt Drake eltitkolt fiára. Drake a Family Matters című dalban válaszolt, ahol már családon belüli erőszakkal vádolta meg Lamart.

A konfliktus tovább fokozódott, amikor Lamar a Not Like Us című számban azzal vádolta Drake-et, hogy kiskorúakkal folytat szexuális kapcsolatot.

A Drake tulajdonában álló OVO üzletének kirakatára valaki festékszóróval felfújta Lamar sorát: „They not like us”, ami további tettlegességet jelent a konfliktusban.

A csata ellenére a rapperek letöltései megnőttek, és dollármilliókat keresnek a rivalizálásukkal, de a legutóbbi lövöldözés komolyabb árnyalatot ad a helyzetnek, és felveti a kérdést, hogy a profitért folytatott sértegetés vajon megéri-e.