A magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megállapodásokat kötött a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. 25 százalékos tulajdonrészének, valamint a CETIN Hungary Zrt. 20 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Az RTL emlékeztet rá, hogy még márciusban a Vodafone után a Yettelben is részesedése lett a magyar államnak: a 4iG-vel cserélt részvényt a Corvinus Zrt., így szerzett az állam közvetett kisebbségi tulajdonrészt a telekommunikációs cégben. Az állam azonban most megválik részesedésétől, a vevő pedig a PPF-Csoporthoz tartozó TMT Hungary Holdco B.V. holland holdingtársaság. A kormány nem is titkolja szándékát:

a tárca közlése szerint az ügylettel keletkező bevételt az állam a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozásához fogja felhasználni.

Mindez nem előzmény nélküli: nemrégiben már kiderült, hogy a kormány „nem stratégiai eszközöket” kíván eladni annak érdekében, hogy megvalósítsa reptérvásárlási terveit. A GFM azonban hangsúlyozza, a magyar állam nem száll ki a telekommunikációs ágazatból, hiszen a Corvinus Zrt. továbbra is 29,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vodafone Magyarországban. A tárca közleményében jelezte, hogy Yettel ügyfeleit a tulajdonosi struktúra változása közvetlenül nem érinti, a lakossági és az üzleti ügyfelek a társaság szolgáltatásait a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe.

A napokban egy másik akadály is elhárult az Orbán-kormány évek óta vágyott gigaüzlete elől: az Európai Bizottság is engedélyezte a Budapest Airport felvásárlását. 

A magyar állam egy francia vállalattal közösen szerezné meg a repteret, és az unió szerint a közös üzlet nem sérti a versenyjogot.

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst, és nem fogunk szégyenkezni az ár miatt

 mondta december elején Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról.

Az RTL Híradó korábbi riportja szerint 4 és 5 milliárd euró, vagyis 1500 és 2000 milliárd forint között lehet az az ár, amennyiért a jelenlegi gazdái eladhatják a magyar államnak a Budapest Airport többségi tulajdonát.

Fotó: Wolfy