Orbán a kétnapos EU-csúcsra érkezett Belgiumba, megérkezésekor pedig egyből arról beszélt, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását. „Bármi is az ajánlat”, a „magyar álláspont világos” – tette hozzá.

Orbán azt is elmondta, hogy a bővítésnek vannak feltételei, ezek viszont szerinte Ukrajna részéről nem teljesülnek. Szerinte így a csatlakozásra „később kell visszatérni”, mert az EU által megszabott hét feltételből Ukrajna csak négyet teljesített: „Nincs okunk még tárgyalni sem Ukrajna csatlakozásáról” – mondta.

A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött egy videót is, ahol úgy fogalmazott, „át akarják rajtunk nyomni” Ukrajna csatlakozását. Orbán szerint Ukrajna csatlakozása „tönkretenné az európai gazdákat, tönkretenné az EU költségvetését, korrupciót és állandó háborús veszélyt honosítana meg Európában.”

A miniszterelnök a brüsszeli csúcstalálkozó előtt arról is beszélt, hogy Ukrajna rövid távú támogatása már az EU-s költségvetés része. Ha viszont hosszabb távú támogatásra van szükség, azt Orbán szerint az EU-s költségvetésen kívül kell intézni: ezt Magyarország támogatná is.

A Telex megjegyzi, Orbán a kétnapos csúcstalálkozó főszereplőjévé tette magát azzal, hogy hevesen ellenezte Ukrajna csatlakozását. A döntések ki vannak szolgáltatva a magyar vétónak, ugyanis az Ukrajnát segítő EU-s, 50 milliárd eurós támogatás megszavazásához, illetve az Ukrajna csatlakozásához szükséges tárgyalások elkezdéséhez is egyhangú döntésre van szükség.

Fotó: miniszterelnok.hu