Aki olvasta cikkünket a jóm-kipúri háború 50 éves évfordulójáról, emlékezhet, hogy úgy fejeződött be: az idei ünnep előestéjén a rendőrség arra kérte a fegyverviselési engedéllyel rendelkezőket, hogy vigyék magukkal pisztolyukat a zsinagógákba, mert több riasztás is érkezett készülő merényletekről. Bár a legtöbben abban reménykedtek, hogy mindez hamis riasztásnak bizonyul, sajnos nem nekik lett igazuk. 

De nem is magányos merénylők miatt kellett végül aggódniuk az izraelieknek, hanem a Gázai övezetből indított összehangolt katonai akció miatt, amely a zsidó sátoros ünnep utolsó napján indult, és már csaknem ezer halottat és mintegy ötezer sebesültet követelt. A számok várhatóan tovább fognak nőni, mivel jelenleg is több helyen folyik harc a Hamász fegyvereseivel, a kórházakban lévő sérültek jó része pedig súlyos vagy életveszélyes állapotú.

Ezen felül mintegy száz embert túszként hurcoltak magukkal a támadók a Gázai övezet alatt kiépített alagutakba, amelyeket a fegyvercsempészéshez alakítottak ki. Hírszerzési források szerint kórházakban és iskolák alatti betonbunkerekben rejtik el őket, hogy az izraeli katonáknak nehezebb dolguk legyen a kiszabadításukkal. A túszok elsősorban izraeli katonák és civilek - idős nők, gyerekek, sőt egész családok - vegyesen. Ugyanakkor vannak köztük amerikai, brit, német és orosz állampolgárok is. Néhányan egy sivatagi technozenei fesztiválon vettek részt, mások kibucokban dolgozó vendégmunkások, főleg thaiföldiek, de akad lengyel is. Ez a horrorfilmbe illő felvétel azt mutatja, hogy mindenkivel végeztek, aki az útjukba került. 

Nemcsak a túszul ejtettek között vannak külföldiek, hanem az áldozatok soraiban is egyre többen: eddig 10 nepáli, 2-2 ukrán és thai, 1-1 francia és kambodzsai halottról lehet tudni. A leállított légiforgalom miatt kinn rekedt magyarokat a Légierő két repülőgépe mentette ki, összesen 215 embert hoztak haza. A konfliktus már tovagyűrűzött külföldre is: Alexandriában egy egyiptomi rendőr vaktában tüzelni kezdett izraeli turistákra, akik közül kettőt és az idegenvezetőjüket is megölte. 

Ha van fegyvered, vedd elő. Itt az idő, hogy használd. Hozz magaddal autót, baltát, bármit, amid van. Ma történelmet írunk

- szólított harcba mindenkit Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka.

Közben olyan erős rakétazáport zúdítottak az ország középső részére, Tel-Avivra és a környékére is, hogy a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer nem tudott megbirkózni vele. Az izraeli hadsereg válaszul légicsapást mért a Hamász létesítményeire, köztük a titkosszolgálati központra és a szervezet finanszírozására használt bankokra. Ezzel együtt leállították az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába. Izraelen belül is felfüggesztették a vasúti személyszállítást, hogy a vonatok a több tízezer mozgósított tartalékost és a szükséges katonai felszerelést szállíthassák a határokhoz, ahol jelenleg az a feladatuk, hogy feltartóztassák a behatolókat. De az sem kizárt, hogy parancsot kapnak a határok átlépésére, hogy saját földén számoljanak le az ellenséggel. 

Fotó: Lerombolt épületnél Tel-Avivban (MTI/EPA/Abir Szultan)