A kétszeres világbajnok Franciaország címvédőhöz méltón hamar rövidre zárta a lényegi kérdéseket a D csoportban: amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt előbb Ausztrália ellen aratott magabiztos, 4-1-es győzelmet, majd Dániát jó teljesítménnyel, de küzdelmes találkozón verte 2-1-re. Végül tartalékos csapattal 1-0-ra kikapott ugyan Tunéziától, de a továbbjutása akkor már nem forgott veszélyben.

Lengyelország a C csoport második helyéről került a legjobb tizenhat közé, miután Mexikóval 0-0-s döntetlen játszottak, Szaúd-Arábiát 2-0-ra legyőzték, majd Argentínától 2-0-ra kikaptak. A lengyel válogatott eddig finoman szólva sem nyűgözte le játékával a rajongóit – más kérdés azonban, hogy harminchat éve nem jutott ilyen messzire vébén.

A várakozásoknak megfelelően francia fölénnyel kezdődött a mérkőzés, beadásokkal és átlövésekkel is próbálkoztak, ezek azonban veszélytelennek bizonyultak. Az első komoly helyzetét a 35. percben dolgozta ki a világbajnok: Kylian Mbappé egy jó csel után tüzelt, de a lengyel kapus, Wojciech Szczesny hárítani tudott. Rá három percre azonban kis híján vezetést szerzett Lengyelország: Piotr Zielinski lövését védte Llorist, a kipattanó után leadott bombákat pedig blokkolták a francia védők – a másodikat a gólvonalról sikerült eltakarítani.

Bár a lengyelek akár háromszor is beköszönhettek volna az említett egyetlen támadásból, a címvédő vonult előnyben a szünetre:

A 45. percben Mbappé adott passzolt a középen üresbe mozgó Giroud-nak, aki a kapu felé fordult, majd a hosszú alsóba lőtt. A francia támadó a harmadik gólját szerezte az idei vébén (1-0)

A második játékrészben kézben tartotta a mérkőzést Franciaország, olyannyira hogy

a 74. percben Mbappé kapta meg a labdát a hosszún, felnézett, kivárt és a kapu a rövid oldalába lőtt. (2-0)

A mérkőzés legvégén aztán végleg eldőlt a mérkőzés:

Mbappé a 91. percben három lengyel védő közül, a tizenhatos vállalkozott lövésre, és a hosszú felsőbe zúdította a labdát. A kapusnak esélye sem volt, a francia támadó már öt gólnál jár az idei vébén. (3-0)

Csakhogy még nem fújták le a meccset...

A 99. percben a lengyelek kaptak egy tizenegyest, amit Robert Lewandowski elsőre kihagyott, de mivel Lloris elmozdult, újralövették a büntetőt és a csatár ekkor már nem hibázott. (3-1)

Franciaország magabiztos győzelmet aratott egy olyan mérkőzésen, amelyen többen is beírták a nevüket a históriáskönyvekbe:

  • Olivier Giroud megszerzete az 52. gólját a címeres mezben, ezzel immár ő a legeredményesebb játékos a francia válogatott történetében. A szintén világbajnok Thierry Henry rekordját adta át a múltnak.
  • Kylian Mbappé lett az első, aki 24 éves kora előtt nyolc gólt szerzett a vébéken. Ráadásul már kilencnél jár.
  • Hugo Lloris a 142. mérkőzését játszotta a francia színekben, ezzel a válogatottságok számában beérte a franciák rekorderét, Lilian Thuramot.

A francia válogatott ellenfele a ma esti Anglia-Szenegál mérkőzés győztese lesz a negyeddöntőben.

NYOLCADDÖNTŐ

Franciaország–Lengyelország 3–1 (1–0)
Doha, al-Tumama Stadion, 40 ezer néző. Vezette: J.Valenzuela (venezuelai)
Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 90+2.), Varane, Upamecano, Théo Hernandez – Tchouaméni (Y. Fofana, 66.), Rabiot – O. Dembélé (Coman, 76.), Griezmann, Mbappé – Giroud (Thuram, 76.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior (Bednarek, 87.), Bereszynski – Krychowiak (Bielik, 71.) – Kaminski (Zalewski, 71.), Zielinski, D. Szymanski (Milik, 64.), Frankowski (Grosicki, 87.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Czeslaw Michniewicz
Gól: Giroud (44.), Mbappé (74., 91.), ill. Lewandowski (100. – 11-esből)

Fotó: A francia Kylian Mbappe (jobbra) és csapattársa, Olivier Giroud ünnepel, miután Mbappe megszerezte csapatuk második gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel