2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 6o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Sztárcsapatokat megelőzve lett csoportelső Marokkó

frisshirek.hu, 2022. december 01. - 18:44
Sztárcsapatokat megelőzve lett csoportelső Marokkó
Marokkó 2-1-re legyőzte Kanadát és megnyerte az F csoportot a katari labadrúgó-világbajnokságon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Marokkó az első mérkőzésén gól nélküli döntetlenre végzett Horvátoszággal, majd meglepetésre 2-0-ra verte Belgiumot.

Ez utóbbival az F csoportban zavart okozott – elvégre a kiesés szélére taszította az előző világbajnokság bronzérmesét –, Brüsszelben pedig zavargást keltett. Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a mérkőzést követően a marokkói szurkolók autókat rongáltak meg és gyújtogattak a brüsszeli városközpontban, a rendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a randalírozó tömeg feloszlatására. Végül tizenegy embert tartóztattak le. Ám az ügy politikai visszhangjai máig nem csendesültek el...

Kanada 36 év után jött, látott, és ugyan nem győzött, de lelkes, őszinte játékával sokak szimpátiáját elnyerte az idei világbajnokságon. Az észak-amerikai válogatott jobban játszott Belgiumnál, mégis 1-0-ra kikapott tőle, aztán pedig már az első percben vezetett a vébéezüstérmes horvátok ellen, de végül 4-1-es vereségbe szaladt bele.

Az már korábban eldőlt, hogy Kanada búcsúzik a tornától, számára egyetlen tétje maradt a mai mérkőzésnek: a történelmi pontszerzés – bevallottan ezzel a szándékkal léptek pályára a kanadaiak. Marokkónak ellenben már a döntetlen is elég lehetett – a párhuzamosan zajlott horvát-belga mérkőzés számára kedvező végeredményével –, a győzelem pedig a biztos nyolcaddöntőt jelentette az észak-afrikaiaknak.

Ennek megfelelően kezdték a mérkőzést:

egy borzalmas hazagurításnál a kanadai kapus, Borjan kénytelen volt a tizenhatos vonaláig kijönni, el is csípte a labdát, de egyenesen Zijeshez passzolt. A marokkói köszönte szépen és a 4. percben az üres kapuba emelt.

Kanada támadott az egyenlítésért, de ez megbosszulta magát...

A 23. percben En-Nesziri egy kontra végén juttatta a halóba a labdát.

A félidő végére aztán összejött a szépítés Kanadának,

az észak-amerikaiak a 40. percben a bal szélen vezettek támadást, Sam Adekugbe egy sikeres csel után középre passzolt, a tisztázni igyekvő marokkói védő, Nájef Aguerd szerencsétlen módon belepöckölt a labdába, a saját kapujába segítve azt.

Marokkó az első félidőben még egy gólt szerzett, de En-Nesziri második találatát les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A második játékrészben valamivel kevesebb helyzet volt, a marokkóiak inkább arra törekedtek, hogy őrizzék a számukra tökéletes eredményt. A kanadaiaknál volt többet a labda, egyszer a felső lécet is eltalálták, de egyenlíteni nem tudtak.

A végeredmény: Marokkó-Kanada 2-1.

Marokkó csoportelsőként – az előző vébé ezüst- és bronzérmesét megelőzve! – jutott a nyolcaddöntőbe, Kanada pedig búcsúzott a világbajnokságtól – de csak 2026-ig, amikor az USA-val és Mexikóval karöltve társrendezőként ad otthont a sportág legnagyobb eseményének.

Az F csoport végeredménye

  1. Marokkó         3  2 1 0  4-1  7
  2. Horvátország 3  1 2 0  4-4  5
  3. Belgium           3  1 1 1  1-2  4
  4. Kanada            3  0 0 3  2-7  0

Fotó: A marokkói Hakim Zijes (balra) játékostársa, Azzedin Unahi mellett, miután berúgta csapata első gólját a katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjában játszott Kanada-Marokkó mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/AP/Pavel Golovkin