Víziója szerint mindannyiunk életében hamarosan megjelennek az energiatároló eszközök, a parlament tavaszi ülésszaka pedig Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjával kezdődik. A nyári EP-választási kampány fő témájával kapcsolatban megjegyezte: vattacukorral ültek ki a napra, és csodálkoznak, hogy jönnek a darazsak. Több szóviccet is elsütött.

"A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. Köztársasági elnök asszonyunk benyújtotta lemondását az Országgyűlésnek. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel" - kezdett bele szavaiba, majd hosszan méltatta Novák Katalint, aki "oda való" volt a köztársasági elnöki tisztségbe.

Szerinte távozása helyes volt, de "nagy veszteség Magyarország számára".

Ezt követően felidézte az elnöki kegyelem ügyét, hozzáfűzve azt is, hogy Novák Katalin kegyelmi döntését a többség nem fogadta el.

"A lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egységet az ő döntése bontotta meg, azt ő helyreállítani már nem tudta. A kibillent egyensúlyt helyreállítani, a család- és gyermekvédelem ügyében a nemzetet újraegyesíteni csak új elnök hivatalba lépésével lehet" - hangsúlyozta Orbán Viktor, majd ugyanígy részletesen elmagyarázta Varga Judit szükségszerű lemondásának körülményeit. "Jó emberek is hoznak rossz döntéseket" - fűzte hozzá. "A kormányra vár a feladat, hogy az erkölcsi rendet helyreállítsa, a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja" - utalt ezzel a korábban bejelentett alkotmánymódosításra.

Novák Katalin lemondását "zaklatott szívvel megköszönte".

Szerinte a távozó két asszonyban több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

"Ha már beütött a baj, annyi hasznunk legyen, hogy tanulunk belőle. A szemünk előtt lezajló dráma arra emlékeztet, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznünk nap, mint nap" - folytatta a miniszterelnök.

A politikai küzdelmet ezután bokszmeccshez hasonlította, amelyben jobb adni, mint kapni, de ehhez nagy alázat szükséges, és "egyedül sohasem lehetsz elég okos, nincs védett hely". Szerinte a jobboldal is dühös a kegyelmi ügyben, mivel "ki nem kényszerített hibáról van szó". A lemondás viszont szerinte elégtétel és példa, a bajból megerősödve lehet kikerülni a jobboldalnak.

A tanulság: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, ki kell egészíteni a jogszabályokat alkotmánytól miniszteri rendeleti szintig, erre kötelezi a vezetést az "áldozatok kálváriája" is.

Bejelentette: új gyermekvédelmi törvénycsomag készül, "a kétszínű baloldal ott majd vitézkedhet".

Kérte, hogy az átmeneti államfői időszak szoruljon minimálisra, "ahogy egy nagy és erős kormánypárthoz illik".

Új feladatok:

Ezt követően "új feladatokról" beszélt. Orbán Viktor szerint 2019 volt az utolsó békeév, azóta embert próbáló nyomás alatt kell dolgozni, ami mindenkit megvisel. Ezt követően arról beszélt, a munkavállalási ráta csúcson van, "az egymillió új munkahely megteremtésén túl vagyunk" 2010 óta és minden évben többen jönnek haza, mint ahányan vendégmunkásnak állnak. 

A kormány erényei közt említette, hogy a nyugdíjason visszakapták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, "Varga Mihály kötéltáncának" is köszönhetően.

Fájlalta ugyanakkor, hogy nem sikerült megőrizni a Covid előtti növekedési ütemet és az alacsony költségvetési deficitet sem, ennek ellenére sem léptek a megszorítás útjára, ami Szijjártó Péter külgazdasági miniszter érdeme szerinte. Aztán a határon túli kapcsolatokról szólt:

  • az új Ipoly-hidakról
  • a kolozsvári repülőjáratról és
  • a szeged-szabadkai vasútról.

Szerinte összességében azonban sikerült a 2023-ban ép bőrrel kikecmeregni, bár "az ember azért ennél többre vágyik", a futballban sem a többet védő, hanem a több gólt lövő csapat győz - hozott példát a labdarúgásból.

Felidézte, 2 százalék alatti volt a hiány, 3 százalék alatt az infláció, 5 százalékos a bővülés 2019-ben, erre a szintre kell visszakapaszkodni 2024-ben, "nem lesz sétagalopp Nagy Márton miniszter úr számára, de hajrá!" - fogalmazott.

A világ változásai - zöld átállás ésszel:

Megítélése szerint a zöld energia korszaka "berúgta az ajtót", azé a jövő, aki "észszerűen tud átállni".

"Ennek a stabilitásnak az értelme és a haszna az emberek szempontjából az, hogy villámgyorsan alkalmazkodhatunk; egész Európában mi tudunk a leggyorsabban alkalmazkodni, ha jól használjuk az eszünket. Nem csoda, hogy ez sokak szemét csípi" - fejtegette Orbán Viktor.

A zöld energiát - terve szerint - meg kell termelni és el kell tárolni. Paks II-t meg kell építeni, új naperőműparkokat kell építeni - folytatta.

Lantos Csaba miniszter csodájaként emlegette, hogy a hazai villamosenergia 15 százalékát már a Nap segítségével állítják elő Magyarországon. "Karnyújtásnyira vagyunk az energiafüggetlenség állapotától" - jelentette ki. Aki ezt kétli, az szerinte nem látja a fától az erdőt.

Jóslata szerint a személyes életünkben is hamarosan ott lesznek az energiatároló eszközök, erre a célra az állam is több száz milliárd forintot fordít majd.

Ami a vizet illeti, szerinte abból bőség van az országban, "még a szomszédjainknak is jut bőven". Jogosnak tartotta, hogy némelyek aggódnak a beruházások miatt, ezért ígérte, azok megfelelnek majd az európai szabványoknak.

"Jól kell értenünk a hazai vitákat, mert a dollárbaloldalt külföldről fizetik. Hogy a baloldal is értse: éberség, elvtársak!" - fogalmazott Orbán Viktor.

A beruházásokért folytatott versengést a verekedéssel tarkított nyílt vízi úszáshoz hasonlította, ezen a ponton gratulált a 10 km-n világbajnok Rasovszky Kristófnak.

"Képzeljék el Győrt az Audi vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül!" - mondta. "Nem engedhetjük meg magunknak a német őrületet, hogy az a jó autó, amelyet le sem gyártanak" - tette hozzá, majd sorolta az autóipari átállás közelmúltban ismertté vált részleteit Magyarországon; az autógyártás Magyarországon 13 ezer milliárd forintnyi beruházást jelentett eddig hazánkban, a technológiai átállás pedig szerinte hatalmas siker, amiről nem lehet lemondani.

Tervek és érdemek:

Szerinte a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de "nem olyan jól, mint szeretnénk".

Szerinte ravasznak, fürgének és szívósnak kell lenni, kimaradni a háborúból, nem blokkosodni, nyíltnak lenni, Nobel-díjasokhoz vezető oktatást teremteni, "kifektetni" a magyar vállalkozásokat, a Kárpát-medence pedig kereskedelmi gravitációs pont lesz, "mi adjuk a legjobb ajánlatokat, és aki velünk együttműködik, az jól jár".

Kiterjedten szólt Magyarország "önbecsülésre okot adó" humanitárius tevékenységéről is a csehekkel, az ukránokkal és másokkal szemben is.

Intő jelek, közelgő események:

"2024 újra Magyarország sikereinek éve lesz, a kérdés, honnan számíthatunk támogatásra, honnan támadásra" - figyelmeztetett.

Orbán Viktor bejelentette: tavasszal a parlamentben elsőként Svédország NATO-csatlakozását fogja ratifikálni.

De "ismerd ki a fát, aminek nekitámaszkodsz" - mondta a nyugati integráció évtizedeit értékelve.

Azt mondta, a jakobinusok, a nácik és kerülőúton a kommunisták és Nyugatról jöttek, ám jó dolgok is érkeztek onnan, ilyenek például a humanizmus vívmányai is.

"Most Brüsszelből csak a baj jön be hozzánk. Brüsszel Ukrajna-stratégiája megbukott, belevetette magát a szláv testvérnépek háborújába. Tragédia, hogy addig több százezer embernek kellett és kell meghalnia. Magyarország álláspontja változatlan: nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem szállítunk fegyvert, akkor sem, ha egyeseknek ez nem tetszik. Ez a válságkezelés nyugati irányból klasszikus. Nekik klassz, másoknak pedig kuss" - élt egy szójátékkal Orbán Viktor. De szerinte Magyarországnak volt elég ideje arra, hogy jól viselje a nyomást, így olyan legyen, mint a jó presszókávé. "De mindenki akkor jár jól, ha békén hagynak minket. Ezt a diplomáciában toleranciaajánlatnak hívják. Türelmesen várunk" - fejtegette.

Szerinte kőbe kellene vésni, hogy az EU-ban nem járható út a közös hitelfelvétel, mint ahogy az 50 milliárd eurós segítségnyújtás sem lesz elegendő Ukrajnának. Kárhoztatta az élelmiszer-ipari átalakításokat is, szerinte a traktoros gazdák úgy vélekednek, egyék a tücsköket-bogarakat azok, "akiknek két anyjuk van".

A migrációról is "csak rossz hírei vannak". Szerinte a határokat nem lehet szabadon átlépni bárkinek és bárhol;

Brüsszelben "vattacukorral ültek ki a napra, majd csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak".

Feltette a kérdést: 20 év múlva Nyugaton Európát találjuk-e vagy valami mást?

"Ideje szembenézni a valósággal: az európai versenyképesség megroppant, ez pedig a középosztály lecsúszásával fog járni" - ecsetelte.

Kárhoztatta Brüsszelt azért is, hogy magára hagyta a Balkánt azért, hogy Ukrajnát támogathassa.

"Brüsszel magára hagyta az európaiakat, sohasem volt ekkora távolság az európai emberek érdeke és akarata között. A változást ki kell kényszeríteni, legyen végre a brüsszeliek között is néhány európai, vissza kell foglalni Brüsszelt."

A nyári választásokkal kapcsolatban azt mondta, reméli, nő Magyarország mozgástere, ehhez viszont Donald Trump visszatérése is szükséges Washingtonban, aki "békét csinálhatna Közép-Európában is". "Make Europe great again - maga ott, mega itt, Mága művész úr meg közöttünk" - alkalmazott egy újabb szóviccest Orbán Viktor. Brüsszellel kapcsolatban elmondta még, "döglött lóra nem verünk patkót", "abcúg Brüsszel, éljen Európa!". De figyelmeztetett, nem szabad a gyereket is kiönteni a fürdővízzel, így kell az európai választásra tekinteni.

Ezzel zárta szavait az évértékelőn Orbán Viktor.

Forrás: Infostart

Fotó: Facebook