Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn este zárt ajtók mögött szinte egyhangúan úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak – értesült a Politico. Az elinduló pernek drámai, elhúzódó hatásai lehetnek a magyar EU-s pénzek folyósítására, hiszen így a Bizottság óvatossági alapon még annak az immár 12,2 milliárd eurós kohéziós keretnek a folyósítását is felfüggesztheti, amennyi jelenleg papíron elérhető Magyarország számára.

Ursula von der Leyen, a Bizottság vezetője tavaly decemberben oldotta fel a Budapestnek szánt uniós források zárolását, amelyeket korrupciós és jogállamisági aggályok miatt befagyasztottak. A döntést EP-képviselők, sőt a Bizottság tisztviselői is széles körben kritizálták, mint annak jelét, hogy Brüsszel engedett Orbán Viktor zsarolásának – bár ez az értelmezés valószínűleg erősen leegyszerűsítő álláspont volt már akkor is.

A Parlament jogi bizottsága tegnap este zárt ajtók mögött ülésezett, és itt döntött úgy, hogy bepereli az EU végrehajtó testületét, mivel az a Parlament szerint megsértette az adófizetők pénzének a visszaélésszerű felhasználástól való védelmére vonatkozó kötelezettségét.

A Politico úgy tudja, hogy a bizottságban 16 képviselő támogatta a pert, egy ellenző (a szélsőjobboldalról) és nulla tartózkodás mellett, vagyis szinte egyhangú döntés született.

A döntés önmagában nem jelent azonnali hatást a Magyarországnak járó uniós forrásokra nézve, hiszen a per sokáig elhúzódhat. Ugyanakkor egyrészt a Bizottság értékelheti úgy, hogy a per lezárultáig a vitatott összeget nem utalja, bár ezzel egy újabb pert kockáztat – Magyarországgal szemben. Ezért nagyobb a valószínűsége, hogy a Bizottság nem lép ilyet, viszont az Európai Unió Bírósága dönthet úgy, hogy a pénzügyi érdekek védelme érdekében felfüggeszti a kifizetést, hogy az unió költségvetését ne érje további kár az esetleges kedvezőtlen ítéletig. A képletet bonyolítja, hogy ez a pereskedés egy nagyon hosszú ideig tartó folyamat lesz, biztosan átcsúszik a következő ciklusra, tehát egy teljesen másik EP áll majd szemben egy teljesen átalakult Bizottsággal.

December óta 550 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra – ismertette közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály múlt pénteken közölte, hogy ezúttal 75,2 millió euró (29,8 milliárd forint) előfinanszírozás érkezett a zöld- és digitális átállást célzó beruházásainkhoz.

Ezeket a pénzeket a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz) keretében használja fel a kormány – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A mai utalással a 2021–2027-es kohéziós keretekből lehívott forrásaink összege már 1,22 milliárd euróra emelkedett. Ezzel az eredménnyel a keretlehívás tekintetében Magyarország megelőzi a tagországok többségét, a 11. helyen van

– hangsúlyozta pénteken a tárcavezető.

Korábban makrogazdasági elemzők jelezték, hogy az uniós források teljes feloldása erősítené a forint árfolyamát. A mostani fordulat viszont katasztrofális hatással lehet a nemzeti valutára.