A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) több ezer olyan esetet regisztrált, amelyekben ukrán útlevéllel rendelkező emberek jogtalanul kaptak szociális juttatásokat Németországban – írta a Der Spiegel. A Bamf azt közölte, hogy mostanra 5609 gyanús esetre derült fény.

A lap szerint az eljárást a bevándorlási hatóságok jelentései alapján indították el, amelyek szerint a nemrégiben kiállított ukrán útlevéllel rendelkezők csak magyarul beszéltek, így kettős állampolgárok lehetnek. Ez pedig azt jelenti, hogy ők nem jogosultak a támogatásokra.

A MAGYAROK UGYANIS UNIÓS ÁLLAMPOLGÁRKÉNT NEM KAPHATJÁK MEG AZ UKRÁNOKAT MEGILLETŐ IDEIGLENES VÉDELMET ÉS JUTTATÁSOKAT A NÉMET ÁLLAMTÓL.

Az rtl.hu kérdésére a Bamf szóvivője megerősítette, hogy az ukrán–magyar kötődésű, ideiglenes védelmet kérelmező személyek állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására eljárás indult.

Az ukránoknak a háború miatt nem kell menedékjogi procedúrákon keresztülmenniük, és jogosultak a német szociális törvények szerinti állampolgári támogatásra, az úgynevezett Bürgergeldre

– fejtette ki Christoph Sander.

Ezt a juttatást alapvetően az alacsony jövedelműek kaphatják meg, és ez 502 eurót, azaz nagyjából 198 ezer forintot jelent.

A Bamf közölte, a továbbiakban a német hatóságok foglalkoznak majd az üggyel, akiknek el kell dönteniük, hogy hogyan kezeljék az eseteket, valamint hogy szankcionálják-e a kettős állampolgárokat.

A baden-württembergi hatóságok korábban kiderítették, hogy az érintettek közül sokan a kárpátaljai Beregszászon szerezték útlevelüket. 

Fotó: Wolfy