Már mindennek a vége, hogy Magyarországot a szavazati jog elvételével fenyegetik az Európai Tanácsban – mondta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI tudósítási szerint. Csütörtökön elfogadták a javaslatot, aminek értelmében az Európai Parlament (EP) felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy lépjenek a jogállamiságot sorozatban megsértő Magyarország ügyében. Hidvéghi szerint az EP szélsőséges irányba mozdult el.

Az EP pert is indíthat a Bizottság ellen, amiért az annak ellenére folyósította a Magyarországnak járó támogatás egy befagyasztott részletét, hogy az ország az EP szerint nem teljesítette a jogállamisági feltételeket, de

szerepelt a felvetések között Magyarország szavazati jogának elvétele az Európai Tanácsban. A szavazás politikailag jelentőssé válhat, de nem feltétlenül lesz gyakorlati következménye.

A fideszes EP-lépviselő úgy vélte, a legfontosabb kérdésekről Nyugat-Európában nem kérdezik meg az emberek véleményét, az átlagember csak azzal szembesül, hogy megkérdezése nélkül „alapvető változásokat erőltetnek a migráció, a társadalom megváltoztatása, az LMBTQ-témában vagy a háború kérdésében”.

Ezután Hidvéghi arra jutott, hogy „ami Brüsszelben folyik, az nem tükrözi az emberek többségének véleményét, Brüsszel magába zárkózó, ideologikus, erőszakos központtá vált, ami ellen fel kell lépni”.

Fotó: Pixabay.com