A koronavírus-járvány, az energiaárak, az infláció és az életszínvonal csökkenése folyamatosan akadályozta az elmúlt években a vendégátóipar szárnyalását, és ezek eredményeként az egységek fokozatosan fel is adták a küzdelmet: míg 2019 első félévének végén még 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, addig idén június végén azonban már csak 38 780 – írja a Portfolió a KSH adatai alapján.

Az előrejelzéseknek megfelelelően 2022 végéhez képest is számottevő a visszaesés: azóta 53 étterem, gyorsbüfé, 433 cukrászda, 968 italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely és 65 közétkeztetést végző hely zárt be.

Egy újonnan nyíló cukrászda nehézségeiről vallott a közösségi platformon a Moni Sütishop. Bejegyzésében végigvette, milyen kötlező adókat, költségeket kell fizetnie annak a bátor vállalkozónak, vagy vállalkozásnak, aki vendéglátóhely nyitásában, vagy fenntartásában gondolkodik.

Mint kiderül, az alapanyagok, eszközök, gépek, berendezések és a rezsi költségein kívül még 30 féle tétel megfizetésére kötelezett a vállalkozás. 

Fotó: MTI