Az ambiciózus ígéreteket nem követi a lőszerek gyártásának hatékonysága, így az a terv, hogy az Európai Unió egymillió tüzérségi lövedéket küld Ukrajnának, jelen pillanatban megdőlni látszik.
B

oris Pistorius német védelmi miniszter szerint a cél, amelyet az Unió kitűzött maga elé, hogy segítsen Kijevnek visszaverni az orosz inváziót, mindig is túl ambiciózus volt.

A német védelmi miniszter elismerte, hogy az Európai Unió nem tudja teljesíteni ígéretét, miszerint március végéig 1 millió tüzérségi lövedéket küld Ukrajnának. Boris Pistorius egyben túl ambiciózusnak nevezte azt a cél, amelyet az Unió tűzött ki maga elé, hogy segítsen Kijevnek visszaverni az orosz inváziót.

A német védelmi miniszter elmondta, hogy egyesek óvatosságra intettek a céllal kapcsolatban, mondván,

hogy a pénz rendelkezésre áll, de a termelésnek is elegendőnek kell lennie.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy a Bloomberg jelentése szerint az EU külpolitikai részlege, az Európai Külügyi Szolgálat múlt héten arról tájékoztatta az uniós diplomatákat, hogy a blokk valószínűleg nem fogja teljesíteni a 2024. márciusi célt.

Az idén márciusban meghatározott tervek szerint az EU vállalta, hogy 12 hónapon keresztül biztosítja a tüzérségi lövedékeket Ukrajnának, először a meglévő készletekből, majd közös beszerzési szerződések és a gyártási kapacitás növelése révén.

Pistorius megjegyzéseivel kapcsolatban Thierry Breton, a lőszerterv végrehajtásáért felelős uniós biztos azt mondta, hogy az évi 1 millió lövedék előállítására vonatkozó célt „teljesíteni fogjuk”.

Most a tagállamokon múlnak a megrendelések, ez nem a bizottság feladata

– mondta Breton újságíróknak, amikor megérkezett a brüsszeli tárgyalásokra.

Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője szerint a probléma nem a gyártási kapacitás hiánya.
A termelés mintegy 40 százalékát harmadik országokba exportáljuk. Tehát talán azt kell tennünk, hogy megpróbáljuk ezt a termelést áthelyezni a prioritást élvező ukránok felé

– adott tanácsot Borrell.

Kiemelt fotó: Wikipédia