Ismét tüntettek Debrecenben a város közelében felépülő CATL akkumulátorgyár miatt, több százan gyűltek össze a debreceni Kossuth téren szombat délután

– írta meg a Debreciner élő közvetítése nyomán a Telex.

A portál beszámolója szerint az első felszólaló arról beszélt, hogy közérdek az akkumulátorgyár megszüntetése, és összefogásra van szükség, hogy ezt elérjék.

Megszűnt a politikusok iránti bizalmunk, úgy tűnik, hogy ki akarják húzni a földet a lábunk alól, pedig mi fizetjük őket.

– tette hozzá.

Az utána következő tüntető arra hegyezte ki a mondandóját, hogy az akkumulátorgyárban külföldi vendégmunkások – mongolok, thaiföldiek – dolgoznak majd, nem magyarok.

Ők elmehetnek majd innen, de a magyar itt marad, a magyar szenved majd a szennyezésről. A munkahelyek nem a magyar embernek készülnek, saját földjén éhen halhat a magyar.

– mondta, hozzátéve, hogy

az akkumulátorgyár elleni tiltakozás független a pártoktól.

A végén

elszavaltatta a tüntetőkkel a Nemzeti Dalt, miközben egy kardot lóbált a kezében.

A harmadik felszólaló egy pedagógus volt. Ő arról beszélt, hogy nem akarnak mást, csak tiszta vizet és levegőt, egészséges, boldog életet.

Most azért küzdünk, hogy megmentsük, amink még maradt. Addig megyünk ameddig csak kell

– jelentette ki.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu már beszámolt, egy hete is tüntettek a tervezett akkumulátorgyár ellen Debrecenben, korábban pedig botrányba fulladt a beruházásról szóló közmeghallgatás.

Az ellenzék népszavazást kezdeményezett a tavaly augusztusban bejelentett kínai akkumulátorgyár építése ellen.

A hvg.hu beszámolójában arra emlékeztetett, hogy a projektet azonnal kiemelt beruházásnak nyilvánította a kormány, így még kevésbé átlátható, hogy valójában milyen veszélyt, és környezetterhelést jelent az üzem.

Egy jogszabálytervezet szerint – amint azt a frisshirek.hu megírta – az ilyen beruházások nem kerülnének a területrendezési terv hatálya alá

A kormányhivatal honlapjáról gyorsan törölték is a tanulmányt, ami a debreceni akkumulátorgyár brutális vízfogyasztásáról szól.

Szijjártó Péter: aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd

Ezekért a beruházásokért hatalmas verseny van, mert ez lesz a jövő meghatározó iparága. Ahová ezek a beruházások települnek, ott lesz munkahely, ott lesz gazdasági növekedés

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról Facebook-videójában.

Amint azt a hvg.hu megírta, Szijjártó szerint

a magyar baloldal azért küzd, hogy ne Magyarországon, hanem például Németországban jöjjenek létre munkahelyek.

A nagy kínai akkumulátorgyártó vállalatok ugyanis elsősorban a német autógyárakat szolgálják ki.

A német autógyárak egy jelentős része meg már itt van Magyarországon. Ez nyilván nem esik egybe a német nemzetgazdasági érdekekkel

– mondta a miniszter, utalva rá, hogy külföldi érdekek állhatnak a tiltakozások mögött.

Ugyanakkor szerinte meg kell érteni a helyieket.

A tárcavezető arra emlékeztetett: a győri Audi-gyár építésénél, ha valaki tüsszentett egyet, rögtön azt gondolták, hogy a gyár építése miatti porszennyezés miatt van, viszont már minden győri büszke a létesítményre.

Most az elektromos autók akkumulátorainak gyártását úgy próbálják beállítani, mint valami titokzatos történetet, ami majd jön és akkor itt micsoda károkat okoz

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy most is működnek nagy akkugyárak Magyarországon és egyáltalán nem okoznak drámai hatásokat, környezetvédelmi problémákat, mint mondják.

Szerinte

aki az elektromos akkumulátorgyártás ellen küzd az a környezetvédelem ellen, és a nemzetgazdasági érdekek ellen küzd.

Illusztrációs fotó: Facebook/Kósa Lajos oldala