Bár Debrecen városvezetése korábban azt is tagadni próbálta, hogy napi 40 ezer köbméter vízfelhasználással működne a jövőben az amúgy környezetre is károsnak tartott CATL akkumulátorgyára. A 24.hu szúrt ki egy ennél még több vízfelhasználásról beszámoló, azóta villámgyorsan eltüntetett tanulmányt, ami a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján jelent meg, és éppen a vízvezetékhálózat módosításáról szól a gyár telepítése során.

A vízfelhasználás akár a napi 60 ezer köbmétert is elérheti - állapították meg a szakértők. A tanulmányt a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonú cége, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. megbízásából készítette az Enviro-Expert Kft. A tanulmány még jóval a kitört tiltakozások előtt, 2022. decemberében elkészült. Azt is modellezték, hogy az ipari park vízellátásához majdnem 7 kilométer hosszú távvezeték kiépítésére lesz majd szükség. Sőt, megjegyezték,

„a déli ipari park (DIP I-II-III.) teljes ivóvízigénye a felfutást követően megrendelői adatszolgáltatás alapján ~1770 m3/h (~42 500 m3/nap), melyet egyenlőtlenségi tényezővel számolva a reális vízigény 40 000-60 000 m3/nap intervallumon belül lesz.”
Hozzátették, ezzel a vízmennyiséggel egy év alatt 87600 olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni.

Említettek pedig a távvezeték forrása miatt a városi, lakossági vízfogyasztáshoz adódnak majd hozzá. Ezzel párhuzamosan az akkumulátorgyár szennyvízteremlése a tanulmány szerint akkora lesz, hogy annak külön szennyvíztisztítót kellene építeni - persze erről egyik közmeghallgatáson sem beszélt sem a város, sem a kivitelezők.  

A lap megkereste a Papp László polgármester vezette debreceni önkormányzatot is, hogy magyarázzák el a különbség okát, hiszen a szórólap kiadója és megrendelője az önkormányzat, amin pedig 40 ezer köbméteres napi vízfogyasztás szerepen. 

Az önkormányzat válaszában szakértői tévedésre hivatkozott, de legalábbis félreérthetően fogalmazott, ezért állították le a vezetéképítési engedélyeztetési eljárást.

"A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal oldalára feltöltött dokumentumban a terület vízigényével kapcsolatos leírás félreérthetően fogalmazott, ezért a megrendelő önkormányzat kérte annak pontosítását."

Ennek nem kicsit mond ellent a tanulmányt készítő cég, az Enviro-Expert Kft., akinek munkatársa a 24.hu-val telefonon azt közölte, hogy

őket eddig senki nem kereste az ügyben, így arról sem tudnak, hogy bármilyen probléma merült volna fel a vízfogyasztási adatokkal kapcsolatban.

Fotó: RTL Híradó vágókép