A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak ki kell adnia együttműködési megállapodásait

Az elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete értelmében a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak (SZH) nyilvánosságra kell hoznia azon megállapodásait, amelyeket más szervezetekkel kötött a "szuverenitás védelme" érdekében. Az ítéletet követően a hivatalnak a szerződések mellett a kapcsolódó levelezéseket is ki kell adnia.

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint az SZH-nak közzé kell tennie a más szervezetekkel kötött szerződéseit, valamint az ezeket előkészítő levelezések másolatát. Az Átlátszó újságírója május 17-én fordult közadatigényléssel a hivatalhoz, amely eredetileg azzal utasította el az igénylést, hogy a kért adatok döntés-előkészítő jellegűek. A perfelvételi tárgyaláson azonban az SZH képviselője nem jelent meg, és írásban sem nyújtott be álláspontot, így a bíróság elrendelte a dokumentumok kiadását.

Az ügyvédi kamara elutasította az együttműködést

Az adatigénylés hátterében az áll, hogy az SZH elnöke, Lánczi Tamás levélben kereste meg a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, Havasi Dezsőt, együttműködési javaslattal. Lánczi azt szerette volna, ha a kamara segítségével egy protokoll jönne létre, amely szabályozza, hogy az ügyvédi tevékenység során észlelt, a szuverenitásvédelmi törvénybe ütköző magatartások hogyan kerüljenek a hivatal tudomására. A kamara elnöke levélben utasította vissza a javaslatot, hangsúlyozva, hogy az ügyvédi titoktartás követelményeivel nem egyeztethető össze. Havasi Dezső a Telexnek nyilatkozva kifejtette, hogy a kamara köztestületként nem állami szerv, így nem ők a megfelelő címzettei ennek a megkeresésnek.

Vizsgálat az Átlátszó ellen

Az Átlátszó bejelentette, hogy a megtagadott közadatigénylést bíróság elé viszi, mire a SZH egyedi vizsgálatot indított az újság kiadója ellen. A vizsgálat során többek között a kiadó társasági szerződésére, pénzügyi beszámolóira és nemzetközi donoroktól kapott támogatásokra vonatkozó adatokat kérték. Az Átlátszó válaszában jogi érvekkel utasította vissza a válaszadási kötelezettséget, hangsúlyozva, hogy politikai kampánytevékenységet nem folytatnak, és csak olyan információkat osztanak meg, amelyeket más megkeresésre is kiadnának. Időközben Lánczi az újságírók szakszervezetével is összetűzésbe keveredett.

Sarkadi Nagy Márton