Súlyosabb büntetést kér az ügyészség Orosz Bernadett volt párjára

Az ügyészség súlyosbítást kér Orosz Bernadett volt párjára, akit februárban első fokon egy év, tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, mivel öt évvel ezelőtt brutálisan megverte, ami maradandó egészségkárosodást és súlyos egészségromlást okozott neki. Az ügyészség másodfokon életveszélyt okozó testi sértés kísérletéért is szeretné elítéltetni a volt katonatisztet.

A bíróság a férfi ellen három bántalmazási eset miatt mondott ki ítéletet, amelyek közül a legdurvább 2019. november 9-én történt egy bujáki honvéd üdülőben rendezett eseményen. Orosz Bernadettet ittas állapotban, egy veszekedés során hosszan bántalmazta volt párja, ami nyomán az asszony súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett az arcán és a fején.

Az ügyészség szerint a támadás során fennállt az életveszélyes sérülések keletkezésének lehetősége is, ezért másodfokon életveszélyt okozó testi sértés kísérletéért is elítélnék a férfit. Orosz Bernadett korábban kifejezte elégedettségét az ítélettel, de erősebb büntetést várt. A vádlott és ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, ahogy az ügyészség is, amely most súlyosbítást kér.

Az RTL Híradó beszámolója szerint a több mint négy évig tartó büntetőeljárás záró mozzanatához érkezett, amikor a bíróság első fokon ítéletet hirdetett az országos felháborodást kiváltó ügyben. K. Istvánt, a volt katonatisztet, a bírósági eljárás során végig tagadott, de végül börtönbüntetésre és közügyektől való eltiltásra ítélték. Az ügyészség most a Fővárosi Ítélőtáblától kéri a súlyosbítást. Az orvoszakértői vélemények szerint két könnyű és egy súlyos testi sértésben találta bűnösnek a férfit első fokon. Orosz Bernadett és későbbi bántalmazója 2018-ban ismerkedett meg egymással, kapcsolatuk a férfi féltékenysége miatt konfliktusos volt.

A vád szerint 2019 júniusában egy családi rendezvényen vesztek össze, ahol az ittas férfi a nő fejét a falhoz verte, majd amikor menekülni próbált, kétszer tarkón ütötte. Később a nőt a miskolci otthonában is bántalmazta. Néhány hónappal később a férfi saját kulcsával ment be hajnalban a nő házába, felébresztette, összevesztek, és akkor is többször, nagy erővel arcon ütötte.

2019 novemberében a pár egy bujáki üdülőben vett részt egy rendezvényen, ahol vacsora után a szobájukban az ittas férfi egy újabb veszekedés közben újra megütötte a nőt, aki ezért kizárta. A férfi azonban rátörte az ajtót és hosszasan bántalmazta. Orosz Bernadett egyszer tudott kiszabadulni a szobából, hogy segítséget kérjen, a férfi azonban utánament és visszacibálta. A bántalmazásnak végül a rendezvény résztvevői vetettek véget, miután meghallották a nő segélykiáltásait.

Orosz a Facebook-profilján tett közzé néhány képet a támadásról, amelyekhez azt írta, hogy volt barátja kis híján halálra verte. Ennek ellenére a támadót akkor még elengedték. A bejegyzés miatt a férfi ötmillió forintra perelte – nem hozhatta volna nyilvánosságra a nevét és a személyes adatait –, így a nőnek hamarabb kellett a bíróságra mennie rágalmazás miatt, mint azért, mert súlyosan bántalmazták.

Korábban az ügyészség a bántalmazással vádolt férfira három és fél év letöltendő börtönt kért. A tavaly novemberi tárgyaláson Orosz Bernadett nem bírta végighallgatni a férfi ügyvédjének védőbeszédét, amelyben azzal érvelt, hogy a bántalmazás jogi kategória, de hogy mi volt a bántalmazás következménye, az orvosi szakkérdés, azt sem jogászok, sem kívülállók, sem maga a sértett nem jogosult megítélni.