Új melegrekordok Magyarországon, de enyhülés várható

A met.hu adatai szerint pénteken új melegrekordok születtek Magyarországon, Körösszakálon elérve a 40,6 fokot, ami az új országos napi maximum hőmérséklet rekordja. A hét további részében is kánikula várható, de szerdán egy legyengült hidegfront hozhat enyhülést.

Július 13-án Körösszakálon 40,6 fokot mértek, amely az új országos napi maximum hőmérséklet rekord. Ez jelentősen meghaladja a korábbi, 1991-ben Tokajon mért 38,2 fokos rekordot. Dunaújvárosban pedig 25,6 fokkal új országos napi minimum hőmérséklet rekordot regisztráltak, amely felülmúlja a korábbi, szintén 1991-ben, Budapest Széchenyi-hegyen és 1894-ben Szeged belterületén mért 24,2 fokos rekordot.

Nemcsak az országos, hanem a fővárosi rekord is megdőlt, Ferihegyen és Lágymányoson 24,6 fokos hőmérsékletet mértek, ami magasabb a korábbi 24,2 fokos rekordnál.

A jövő heti időjárás előrejelzés szerint a kánikula folytatódik, hétfőn 32 és 39 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani, a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb. Kedden akár 41 fok is lehet, és szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Szerdán egy legyengült hidegfront érkezik, amely enyhíthet a hőségen, de a hőmérséklet még mindig 30-38 fok között alakulhat, északnyugaton lehet hűvösebb. Erős széllökések és elszórt záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

Csütörtökön még nem várható felfrissülés, a meleg éjszakát 31-38 fokos nappal követi majd, az északi-északkeleti szél megélénkülhet. Pénteken a hőmérséklet kissé mérséklődik, 30-36 fokos kánikula ígérkezik.