Szamárköhögés: Új tendenciák Magyarországon

Magyarországon a szamárköhögés helyzete továbbra is figyelmet érdemel, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) adatai szerint a fertőzés terjedése a csecsemők helyett mostanra a 15-19 évesek, valamint a 40-49 évesek körében vált kiemelkedővé.

A járványügyi hatóság heti adatközlése kiszámíthatatlanná vált, de a legfrissebb információk szerint a helyzet mérsékelten javulhat, hiszen a heti új gyanús esetek száma második hete csökkenő tendenciát mutat. A július 1. és 7. közötti időszakban 17 új gyanús esetet regisztráltak, ami a nyári szünet kezdetével összefüggésben állhat, mivel ekkor csökken a közösségi együttlétek száma és időtartama az oktatási intézményekben. A kumulált esetszám így 132 főre nőtt, ami továbbra sem nyújt megnyugtató képet a helyzetről.

Az NNGYK idén csak kétszer kommunikált a szamárköhögés helyzetéről, legutóbb három hete, amikor is kiemelték, hogy nem minden vármegyéből jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk. Jelenleg három megyéből, Békésből, Szabolcs-Szatmár-Beregből és Zalából nem érkezett hivatalos bejelentés a betegségről.

Új jelenség a korosztályok között

A szamárköhögés csecsemőkre gyakorolt veszélyessége ismert, különösen 3 hónapos korig, amikor még nem alakul ki a kötelező védőoltás hatása. Korábban több csecsemő is életét vesztette a fertőzés következtében Magyarországon. Azonban a legutóbbi hetek adatai szerint a fertőzés terjedése megváltozott: a 26. és 27. héten kevesebb csecsemőnél mutatták ki a betegséget, miközben a 15-19 évesek és a 40-49 évesek körében nőtt a gyanús esetek száma. Ez arra utalhat, hogy a fertőzés a családon belül terjedhet a gyerekekről a szüleikre vagy fordítva.

A 15-19 éves korosztály kiemelkedően érintett lehet, mivel a kötelező védőoltási programban kapott vakcina hatása 5-6 év után csökken, így éppen ebben az életkorban válnak ismét fogékonyabbá a fiatalok a szamárköhögésre.