Pokoli hőség és hűsítő zivatarok várhatók

A hétfői kánikula 40 fok feletti hőmérsékletet is hozhat, különösen az Alföldön, de több helyen zivatarok hozhatnak enyhülést, amelyeket erős szél és jégeső is kísérhet.

A hét első napján a nagy meleg mellett napos időre van kilátás, amit időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhők szakíthatnak meg. Helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez intenzív csapadék, erős, esetleg viharos széllökések társulhatnak. A zivataroktól függetlenül a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között alakulhat, de délkeleten, főként az Alföldön akár a 40 fokot is meghaladhatja. Estére a hőmérséklet 23 és 30 fok közé hűlhet le.

A légköri feltételek kedveznek a zivatarok kialakulásának az ország teljes területén. Délelőtt főként az Alpokalja és a középső, északi tájakon lehet számítani zivatarokra. Napközben az ország északkeleti, keleti részén nagyobb eséllyel, de más területeken is előfordulhatnak. Az erősebb zivatarokat viharos széllökések (általában 60-90 km/h, néha akár 90-100 km/h felett), jégeső (többnyire 1-2 cm, egyes pontokon akár 2-3 cm felett), valamint intenzív csapadék (körülbelül 15-25 mm) kísérheti.

Veszélyjelzések hétfőn

Zivatar miatt jelenleg minden megyében első szintű (sárga) figyelmeztetés van érvényben. Magas középhőmérséklet miatt 5 megyére piros figyelmeztetést, 10 megyére narancs figyelmeztetést adtak ki, a 3 nyugat-dunántúli megyében pedig sárga figyelmeztetés van érvényben.

Időjárás a Balatonnál

Napközben túlnyomóan napos idő várható időszakosan megnövekvő fátyol-, illetve gomolyfelhőzettel. Kisebb valószínűséggel egy-egy zápor vagy zivatar kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-34 fok körül alakul, késő este 25 fok várható. A Balaton Siófoknál 27.5, a Velencei-tó Agárdnál 30 fokos.

Hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom Magyarországon

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbította, az ország egész területére vonatkozóan, így továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Mi a teendő a kánikulában?

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe menének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet. A hazánkat sújtó kánikula miatt csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.