Csendháborítás szabályai: Mikor zavarhatja a szomszéd a nyugalmunkat?

A hétvégi pihenés során gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor tekinthető a szomszéd zajkeltése csendháborításnak. Az Agroinform által összegyűjtött jogszabályok alapján a csendháborítás kereteit törvények szabályozzák, de a helyi rendeletek is eltérhetnek.

A mindennapi élet során előfordulhat, hogy a szomszédunk vagy mi magunk is hangoskodunk, ami különösen hétvégén okozhat problémát. Az ilyen tevékenységek azonban csendháborításnak minősülhetnek, ha indokolatlan zajt okoznak. A 2012. évi II. törvény értelmében lakott területen a nyugalmat zavaró zaj szabálysértésnek számít.

A Polgári Törvénykönyv szerint az ingatlan használóinak, legyenek azok tulajdonosok, bérlők vagy haszonélvezők, kötelességük nem zavarni a környezetükben élőket. Ez azt jelenti, hogy a lakóknak nem kell eltűrniük a zajt.

A csendháborításra vonatkozó szabályok azonban nem egységesek, és településenként, kerületenként vagy akár társasházanként is eltérhetnek. A 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet határozza meg a zajhatárértékeket, amelyek a helyszín és az időpont függvényében változnak.

A lakóterületeken a nappali időszakban (06-22 óra között) a zajhatárérték kisvárosban és faluban 50 dB, nagyvárosban és sűrűn beépített területeken 55 dB, míg éjszaka (22-06 óra között) ezek a határértékek 40, illetve 45 dB-re csökkennek. Az épületek zajtól védendő lakóhelyiségeiben egységesen 40 dB a nappali, és 30 dB az éjszakai határérték.

A rendőrséghez akkor fordulhatunk, ha a zajkeltés a megjelölt időpontokon kívül, vagy a megadott zajszint felett történik. Ha a hatóságok szabálysértést állapítanak meg, bírságot szabhatnak ki, esetleg birtokvédelmi eljárást is kezdeményezhetnek.

A nyári időszakban gyakori problémaforrás a fűnyírás, amelyre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Általánosságban hétköznap reggel 7 és este 20 óra között, szombaton reggel 9 és 12 óra között engedélyezett a fűnyírás, vasárnap és ünnepnapokon pedig tilos. Azonban ezek az általános szabályok helyi szinten módosulhatnak, így érdemes tájékozódni a saját településünkön érvényes előírásokról.