Lázár János politikai manőverei és a Fidesz budapesti dilemmája

2023 vége és 2024 eleje közötti időszakban, amikor a Fidesz még nem döntötte el, ki legyen a budapesti jelöltje, Lázár János közlekedési miniszter egy merész lépéssel megszüntette a Budapestet és környékét érintő közös bérletrendszer tízéves egyezményét.

A Fidesz számára kínos helyzet alakult ki, hiszen a főpolgármester-választás előtt néhány hónappal nem volt látható a párt helyi politikai kampánya Budapesten. Ebben a helyzetben Lázár János, aki a közlekedési tárca élén állt, egy határozott lépéssel megszakította a Budapestet és az agglomerációt összekötő bérletrendszer egyezményét. Ez az intézkedés diszkriminatív és Budapest-ellenes volt, és a vidéki fejlesztések érdekében hozott konfliktust a Fidesz budapesti választási érdekei elé helyezte.

Lázár János politikai karrierjében fontos szerepet játszik a bérletkonfliktus, amely lehetőséget ad számára, hogy a vidéki Magyarország érdekeit képviselve szembeálljon Budapesttel és annak agglomerációjával. Politikai terveihez hozzájárul, hogy a hétmilliós országot a kétmilliós fővárossal szemben állíthassa.

A közlekedési miniszter nem csupán szaktárcavezetőként kíván tevékenykedni, hanem olyan politikusként is, aki az egész társadalomra kiterjedő politikai programot képvisel. Politikai elképzeléseinek több súlypontja van, és a Fidesz politikájának átfogó gondolataival foglalkozik. Lázár János miniszterelnöki szerepre készül, de nem Orbán Viktor megbuktatására, hanem arra, hogy a szakpolitikai ügyeket értékválasztásként és politikai hangsúlyok kialakítására használja fel.

A NER-milliárdosokkal való összetűzése során Lázár János a nagyszabású infrastruktúra-beruházások döntéshozó szerepét vállalta, amikor az EU befagyasztotta az európai pénzek finanszírozását. Ezzel nélkülözhetetlenné tette magát a Fideszen belül, és a hatalmi elit felé is bizonyította, hogy képes a politikai, gazdasági, pénzügyi, társadalmi megszorítások elvégzésére.

A politikában az áldozatvállalást nagyra értékelik, és Lázár János üzeneteket küld a Fidesz-tagoknak, amikor konfliktusokat vállal be. A politikai klímát alakító páholylakók, vagyis a területi, szakmai felelősök számára is fontosak ezek az üzenetek.

Lázár nem akar azonnal miniszterelnök lenni, hanem arra készül, hogy ha Orbán Viktor úgy dönt, egy másik miniszterelnökkel frissebb és dinamikusabb lehet a Fidesz-kormány, akkor Lázár alkalmasságán és hasznosságán senki ne akadjon fenn.

A szerző volt újságíró, ma üzleti coach, és véleménycikke nem feltétlenül tükrözi az Index szerkesztőségének álláspontját.