A zivatarok sem hoznak igazi lehűlést, akár 39 fok is lehet

Ezen a héten is folytatódik a kánikula, noha a meteorológia több vármegyében is zivatar kialakulására figyelmeztet, a legtöbb helyen így jóval 35 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála.

Hétfőn napos időre van kilátás, kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor és zivatar is előfordulhat, utóbbiakhoz ráadásul erős, akár viharos széllökés is érkezhet. A szél a zivataroktól függetlenül délutánra legyengül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között alakul – írja előrejelzésében a HungaroMet Zrt.

Az ország összes vármegyéjében elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt. Tizenegy vármegyében másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt, az érintett térségekben a napi középhőmérséklet 27 fok körül alakulhat. A legmagasabb, piros figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, ahol a napi középhőmérséklet a 29 fokot is meghaladhatja.

Kedden a sok napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti, déli szél lassanként északira, északnyugatira fordul, és több helyen megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A keddi hőmérséklet hajnalban általában 20–26 fok között várható, a belvárosokban és a vízpartokon lesz melegebb, a hidegre hajlamos helyeken viszont pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Délutánra többnyire 35–41 fok közé melegszik fel a levegő, tetőzik a forróság.

Szerdán a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani elszórtan záporral, zivatarral. Legkisebb eséllyel az Alpokalján fordulhat elő csapadék. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északi szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A szerdai minimum-hőmérséklet általában 20–26 fok között várható, a hétfőihez hasonlóan a belvárosokban és vízpartokon lesz melegebb az éjszaka, a hidegre hajlamos helyeken viszont ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31–39 fok között várható, nyugaton alacsonyabb, délkelet felé haladva pedig magasabb értékekkel lehet majd találkozni.

Csütörtökön napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, amelyekből helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetik. Csütörtök hajnalban 17–25, délután 31–38 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, illetve északkeleten lesz kellemesebb, délkeleten pedig a legmelegebb az idő.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű, de elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Péntek hajnalban 17–25, délután 30–36 Celsius-fokra van kilátás.

Szombaton napos idő valószínű a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett, csupán néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkülhet. A szombati hőmérséklet hajnalban 15–23, délután 30–36 Celsius-fok között várható.

Vasárnap a megnövekvő fátyol- és gomolyfelhőzet mellett sok napsütés valószínű. Elszórtan lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északi szelet egyre többfelé kísérhetik élénk, erős lökések. A vasárnapi hőmérséklet hajnalban 13–23, délután 30–36 Celsius-fok között várható.

Az orvosmeteorológiai jelentés szerint hétfőn a hőség jelenti majd a legnagyobb megterhelést a szervezetnek. A nagy melegben egyaránt problémát okozhat a migrén, a vérnyomás-ingadozás, illetve keringési probléma. Emellett általános lesz a fáradékonyság, a dekoncentráltság, illetve a bágyadtság. A többfelé előforduló trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek, sokaknál alakulhat ki alvászavar és álmatlanság. Napközben lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni a megfelelő védelméről.