166 embert csapott be egy fiatal a közösségi médián keresztül

Vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség egy húszas éveiben járó férfi ellen, aki 166 embert károsított meg járműhírdetésekkel, összesen közel 15 millió forint értékben.

A vád szerint a férfi 2022 novemberében kezdett el hamis hirdetéseket közzétenni egy közösségi oldal adok-veszek szekciójában. Ezekben motorkerékpárok, autók, quadok, jetskik, bobcatok és egyéb munkagépek eladását hirdette meg, amelyek valójában nem léteztek. A csalássorozatot három ismerősével, köztük egy testvérpárral hajtotta végre, akik a bankszámláikon keresztül fogadták az áldozatoktól érkező utalásokat. Az így megszerzett összegeket készpénzben felvették és átadták a férfinek.

Az elkövetők 166 embert vertek át, akiktől néhány ezer forinttól egészen 850 ezer forintig terjedő összegeket csaltak ki. A kaposvári rendőrök 2023 júliusában fogták el a fő gyanúsítottat, aki azóta is letartóztatásban van.

A húszas éveiben járó férfira és két társára, akik közül az egyik 59 csalásban segédkezett, letöltendő börtönbüntetést és közügyektől eltiltást kért az ügyészség. Egy másik társuk, aki már egy felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, szintén bűnsegédként vett részt a csalásokban. A negyedik terheltre, aki szintén részt vett a csalásokban, felfüggesztett börtönbüntetést javasoltak. Az ügyészség egy fotót is közzétett az egyik üzenetváltásról, amelyből kiderül, hogy az érdeklődőknek előre át kellett utalniuk a pénzt, de a terméket sosem kapták meg.