Debreceni repülőtér újranyitása és rendőri intézkedés

Debrecen polgármestere, Papp László bejelentette, hogy a hét második felében újraindulhat a forgalom a debreceni repülőtéren.

A városvezető a közösségi oldalán közzétett posztjában tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a második ütem befejezése a hét elejére várható, ami lehetővé teszi, hogy a hét második felében ismét fogadhasson és indíthasson gépeket a repülőtér. Papp László kiemelte, a havaria helyzet rávilágított a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fontosságára a régió és a város közlekedési, gazdasági, valamint turisztikai életében.

A múlt héten felmerült problémákra utalva, a polgármester emlékeztetett, hogy a kánikula következtében a kifutópálya felületén hibát észleltek, ami miatt ideiglenesen be kellett zárni a repülőteret. A javítási munkálatok során a négyezer betontáblából álló pályán több helyen is dilatációs hézagokat vágnak, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a hasonló problémák.

Az utasok tájékoztatása érdekében a repülőtér személyes, online és telefonos tájékoztatási központot hozott létre, ahol az érintettek a www.debrecenairport.com oldalon kaphatnak információt. A polgármester beszámolt arról is, hogy a légitársaságokkal együttműködve eddig 10 induló és 10 érkező járatot sikerült átirányítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, és egy londoni járat törlését elkerülhetetlennek kellett nyilvánítani.

A városban nemrégiben egy másik esemény is nagy figyelmet kapott. Letartóztatták azt a borsodi férfit, aki kapával támadt a rendőrökre, majd a kapitányságon ököllel állba vágta az egyiküket. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a férfi nem volt együttműködő, és többször is verekedni hívta ki az egyik rendőrt, miután közölték vele, hogy előállítják. A férfi a hátsó kertben magához vett egy kiélezett kapát, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli a rendőröket, ha közelebb mennek hozzá. Az egyik rendőr fegyvert rántott, a férfi ekkor letette a kapát, de megpróbált elmenekülni. A rendőrök elfogták, de a kapitányságon a férfi még egyszer rátámadt egyikükre, állkapcson is vágva őt. A bíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását, a férfi korábban már pénzbüntetést kapott hasonló bűncselekményért, de a mostani esetben nem ismerte el bűnösségét és fellebbezett a letartóztatási végzés ellen. Az ügyészség szerint a férfi először verbálisan bántalmazta a vele szemben intézkedő rendőröket, majd kapával támadt rájuk. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt, majd indítványozta letartóztatását. A bíróság az ügyészség indítványára a gyanúsított letartóztatását elrendelte, figyelemmel arra, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és az eljárás akadályozásának veszélye. A végzés ellen a gyanúsított és védője is fellebbezett, így az nem végleges.