A Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójának pályázatát elutasították és tanúként idézték a kirúgott tanárok ügyében

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Fazekas Csaba megerősítette, hogy a Belügyminisztérium elutasította a pályázatát. „Valóban nem kapott támogatást a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói feladatainak az ellátására benyújtott pályázatom. Ennél többet most nem esik jól írnom” - közölte az igazgató a 444 hírportállal.

Az iskola igazgatója korábban a Facebookon fejtette ki véleményét az öt tanár kirúgásáról, amelyeket a tankerületi központ rendkívüli felmentéssel hajtott végre. Fazekas szerint a tanárok elbocsátása súlyosan sértette a diákok tanuláshoz való jogát, és kiállt a menesztett pedagógusok mellett, hangsúlyozva, hogy a cselekedetük nem valakik ellen, hanem az oktatás ügyének a szolgálatáért irányult.

A kirúgott tanárok - Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin - munkaügyi keresetet nyújtottak be, amelyben alapjogi és munkaügyi érvekkel támasztották alá, hogy elbocsátásuk jogellenes, diszkriminatív, aránytalan és szabálytalan volt. Idén márciusban Fazekas Csabát tanúként idézte a bíróság, ahol beszámolt arról, hogy a tankerületi igazgatói értekezleten eleinte még azt az instrukciót kapták, hogy engedjék a tanárok engedetlenségét, de később a kommunikáció megváltozott.

Fazekas részletesen beszélt a bíróságon arról a napról, amikor a tanárokat kirúgták. „Amikor a leveleket átadták, épp helyettesítettem, tanórán voltam. Csörgött a telefonom, Marosi Beatrix volt az. Azt mondta, hogy gyere, az irodád előtt állok. Mondtam, hogy nem tudok, mert tanítok, mire azt mondta, nem baj, gyere le. Hárman jöttek, mondtak hat nevet, hogy ezt a hat nevet varázsoljam oda az irodába egyesével úgy, hogy ne találkozzanak egymással. Tehát egyik ajtón be, másik ajtón ki. Nem tudom, miért. Abban a pillanatban nem tudtam, mi történik, nem mondták meg. Félelmemben azt gondoltam, hogy most mind a hatot elveszítem. Ketten nem voltak bent az épületben, négyet tudtam odahívni. Behívták őket az irodába egyesével, átadták a levelet, kérték, hogy olvassák el a papírt, és vegyék tudomásul. Mindenki tudta, hogy mi történik, csak én nem, mivel nem hangosan olvasták fel.” - mondta az igazgató. A bíró kérdésére, hogy a tanárok hamarabb tudták-e meg a kirúgás tényét, mint ő, Fazekas igennel válaszolt, hozzátéve, hogy a munkaköri leírásában benne van, hogy a munkavállalók jogviszonyát érintő kérdésekben véleményt kell mondania.

Nem a Kölcsey az egyetlen, ahol nem folytathatja a korábbi, megbecsült igazgató a munkáját: Székesfehérvárott, Csepelen, Kispesten és más iskolákban is hasonló történt annak ellenére, hogy más pályázó nem is volt. Az érdekvédelmi szervezetek szerint túl sok a furcsa egybeesés, de a tankerületek válaszai szerint szakmai szempontok alapján bírálják el a pályázatokat. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint az a legnagyobb probléma, hogy a tankerületek és a minisztérium nem indokolja meg konkrétan, miért utasítják el a pályázatokat, és jogorvoslatra sincs lehetőség. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja úgy látja: bosszúhadjárat működik.