Kánikula tombol az országban

Napok óta tartó kánikulát él meg az ország, és a közeljövőben nem is várható enyhülés. Az ország egyes részein jelentős hőmérsékleti különbségek alakultak ki.

Az Időkép szerint vasárnap a Dunántúl északi és északnyugati részein, valamint az Északi-Középhegység környékén néhány fokkal mérséklődött a hőség. Északnyugaton délben 24-25 fokot mértek, míg az ország középső részein és délkeleten a hőmérséklet elérte a 37-38 fokot. Szinte biztos, hogy megdől a mai napra vonatkozó melegrekord, amit több mint egy évszázada állítottak fel, amikor 1908-ban 39 fokot mértek Egerben. Vasárnap nem kizárt, hogy a 40 fokot is meghaladja a napi legmagasabb hőmérséklet.

A vasárnapi időjárás hűsítő zivatarokat hozhat, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések is kísérhetnek. Az ország északi tájain kissé mérsékeltebb a hőség, néhol zivatarok is lecsapnak, nyugaton pedig egy gyenge hidegfront frissíti fel a levegőt.

A tartós hőség miatt továbbra is harmadfokú hűségriadó van érvényben az országban. Mivel ma a 39 fokot már több helyen is elérték a hőmérők higanyszálai, így már csak az a kérdés, hogy pontosan hol áll majd meg a hőmérséklet.