A kormány fenntarthatósági stratégiájának hiányosságai

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, Meleg Sándor szerint a kormányzati stratégia csak papíron készült el, lényegi elemek hiányoznak belőle, és a megvalósítás is kérdéses.

A Népszava cikke szerint a kormány által kidolgozott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia 2025-2036 nem biztosítja a stratégia megvalósítását. Meleg Sándor kritikája szerint a dokumentum a beruházásokra koncentrál az emberek helyett, és olyan fontos elemeket hagy ki, mint az iskolakötelezettség korhatárának visszaállítása, a pedagógusok fizetésének emelése, valamint a fogyatékossággal élők helyzetének javítása.

Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a magyar oktatási rendszer növeli a családi háttérből eredő egyenlőtlenségeket. Az eredeti tervezet még tartalmazta a pedagógusok bérének emelését és az oktatási egyenlőtlenségek csökkentését, azonban ezek a pontok a végleges dokumentumból kimaradtak.

Meleg Sándor szerint az eredeti tervezet foglalkozott a fogyatékossággal élők és gondozóik nehézségeivel, de ez a rész is hiányzik a végleges változatból. A közfoglalkoztatottak munkaerőpiaci integrációjának elősegítése kapcsán is homályos maradt a stratégia, és a javaslatok távol állnak a valóságtól.

A tervezet eredetileg kiemelte a helyi közösségek megerősítésének és a költségvetés transzparenssé tételének fontosságát is, de ezek a részek sem kerültek bele a végleges stratégiába. Meleg Sándor úgy véli, hogy a kormányzati stratégia inkább politikai célokat szolgál, mintsem valódi fenntartható fejlődést.