Még nincs vége, nagy küzdelem vár Karácsony Gergelyre

Három a magyar igazság, tartja a közismert mondás: ezt idézte Karácsony Gergely is, aki az újraszámlálási mizériák után harmadszorra is megnyerte a főpolgármester-választást. Azonban az eredménye nem biztosít elegendő támaszt a közgyűlési munkához, és a fővárosi erőviszonyok sem kedveznek neki.

Majdnem egy hónapja írtuk, hogy Karácsony Gergelynek minden tudására, erejére és határozottságára szüksége lesz, ha mozgásteret akar teremteni Budapest-politikájában. A választási eredmények azonban jelentősen gyengítik érdekérvényesítő pozícióját a Fővárosi Közgyűlésben. A főpolgármesteri-választáson csaknem 800 ezer szavazat újraszámlálása után Karácsony Gergely előnye 293 szavazatra csökkent, míg június 10-én hajnalban még 324 volt. Öt évvel ezelőtt még 46 985 szavazattal többet kapott, mint Tarlós István, míg a mostani választáson szoros versenyben végzett a jelöltek. Idén 18 ezerrel többen szavaztak rá, mint az előző alkalommal.

Karácsony Gergely szorult helyzetben

A főpolgármesternek nem lesz könnyű dolga egy olyan testületben, ahol a kormánypártoknak és a Tisza Pártnak is 10-10 fős frakciója van. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke világossá tette, hogy semmilyen politikai alkut vagy együttműködést nem fognak kötni sem a Fidesszel, sem a Gyurcsány vezette óbaloldali kék Fidesszel. Magyar Péter szerint Karácsony Gergely egyértelműen Gyurcsány szövetségese, politikai társa.

Magyar Péter korábban kizárta, hogy bármilyen politikai háttéralkut kössön Karácsony Gergellyel, és jelezte, hogy a főpolgármesternek a Tisza Párt nélkül kell többséget szereznie a közgyűlésben. Így Karácsony Gergelynek nincs többsége a Fővárosi Közgyűlésben, csak a Párbeszéd–Zöldek – DK – MSZP listáról bejutott hét képviselő támogatásában lehet biztos. A Kutyapártnak három képviselője van a testületben, és Vitézyék is hárman lesznek bent.

Vitézy Dávid elismerte Karácsony Gergely győzelmét és gratulált neki, de hangsúlyozta a felelősséget egy „szilánkosra töredezett” fővárosi politikai helyzetben. A kettejük közötti együttműködés nehéznek ígérkezik, tekintettel a korábbi konfliktusokra.

Minden és mindenki ellene

Az újraszámlálási folyamat során felmerült választási problémák és a különböző eredmények kérdéseket vetnek fel a szavazatszámlálási rendszer megbízhatóságáról. Karácsony Gergely a Telexnek adott interjúban a múlt hónapot „jogi baszkodásnak” nevezte, és bár lemondani nem akar, egy megismételt választásnak elébe állt volna. Azt állította, hogy a Fidesz sem erőltette a megismételt választást, mert tartottak tőle, hogy még nagyobb arányban nyerhet.

A június 9-i eredmények után szétesett a hárompárti baloldali összefogás, és a Párbeszéd a DK-ba is beleköphetett, Gyurcsány Ferenc lemondását sürgetve. Így már nem biztos, hogy Karácsony Gergely mögött felsorakoznának a meggyengült és megsértődött (ex?)szövetségesei.

A kormányoldal számára előnyös lehet, ha Karácsony Gergely egy gyenge eredménnyel bokszzsák lesz a Fővárosi Közgyűlésben. Lázár János építési és közlekedési miniszter már most azzal „riogat”, hogy csőd előtt áll a főváros. A kormányoldalnak időt jelenthet egy ötéves ciklus arra, hogy a bukdácsoló Karácsony Gergely ellenében felépítsen egy erős fővárosi politikust.

Bárhogy is alakul, kínkeserves időszak vár Karácsony Gergelyre.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2024. június 14-én. Fotó: Németh Kata / Index)