A Covid kezdete óta duplázódtak az árak a Balaton északi partján
Vannak szélsőségek, ijesztegetésre alkalmas hekkmenük és egy napra eltelítő lángosok a Balaton északi partján, de az átlagos árak nem térnek el más üdülővárosokétól.
A győriek legtöbbször az általuk kedvelt Balatonalmádiban is hasonló árakkal találkoznak, mint amit a városukban látnak idén nyáron. Semmiképp sem olcsó, és ami a 2020-as személyes feljegyzések alapján markánsan kiütközik, hogy az árak négy év alatt szinte fillérre pontosan megduplázódtak úgy a balatonalmádi strandon, mint mindenütt.
A balatoni árak nyáron mindig reflektorfénybe kerülnek, így a strandkörkép jó alkalom annak megállapítására is, hogyan vágtáztak el az árak minden téren a Covid óta. A balatonalmádi Wesselényi strand felnőtt belépője például pont négy évvel ezelőtt 1000 forint volt, ma pedig 2000 forint. A családi jegy négy éve 3000 forint volt, ma 6000 forint ugyanitt.
A csapolt sör (5 dl) 600 forintról emelkedett 1200 forintra, a félliteres ásványvíz 400-ról 750-800 forintra. A palacsinta 200 forint volt 2020-ban, ma 350-400 forint, a fagyi 300 volt, és ma 600 forint, satöbbi.
Főként a „nagy” Wesselényi strand a kedvenc Balatonalmádiban, ahol hajdan a nyugat- és keletnémet vendégek találkozásai idején szinte összeért a tízezernyi törülköző. Ott van még a káptalanfüredi kis és nagy strand, illetve az 1000 fős Budatava strand hűséges törzsvendégeivel. Ezek között az árakat nézve nincs különbség, mint ahogy abban sincs, hogy akadnak szélsőségek.
Az 950-1100 forintos főtt kukoricát nehéz, de – ahogy a saját szemünkkel is láttuk – nem lehetetlen letolni a vendégek torkán, ahogy azt sem egyszerű megmagyarázni, hogy miért kerül 3000 forintnál is többe egy lángos – még akkor is, ha arra az étlap szerint gírosz feltétet raknak.
Családostul nagyjából egy hetet a Balatonon nyaralva úgy láttuk, hogy néhány extrém ár aránytalanul erősíti a képet, hogy a mi riviéránk valóban olyan drága, ahogy húsz-harminc éve emlegetni szokás. De ha az ember okos, sokkal olcsóbban is megúszhatja a nyaralást, a Balaton északi partjára épült üzletek sora kiszolgálja a spórolósabb fogyasztók igényeit.
Nagyon sokan hűtőtáskával lépnek be a strandra, ebben pedig senki nem akadályozza őket, de ettől még kevesen mondanak nemet szomjas gyereküknek, aki a strandon 1500, Balatonalmádi központjában pedig 1800 forintért fog limonádét inni.
„A Balatonon a többség a bő negyvennapos főszezonból él, nekik mindenképpen emelni kellett az áraikon, de az egész éves üzletek könnyebben megoldják, hogy a vendég ne érezze a költség növekedését. Mi egész évben nyitva vagyunk – mondta Márkus Ferenc, a balatonalmádi kis strand régi halsütödéjének tulajdonosa –, így aztán ki tudtuk gazdálkodni, hogy az árak megmaradhassanak. Már harmadik éve nem emeltünk.”
A halsütödés konyháján csak a lángos drágult 5-6 százalékkal, eddig az volt a kínálatban a legolcsóbb, és úgy látták, hogy mindenhol emelkedett az ára. Így a sima lángos most nem 1400, hanem 1500 forint, a sajtos-tejfölös pedig 2000-ről drágult 2300 forintra.
„Legyünk őszinték, nem működne kifizetődően ma az, ha kétezer forintból minden vendég jól is lakhatna, mert egy sajtos-tejfölös lángos után nem marad éhes” – mondta a vendéglős.
Találunk Almádiban is szélsőségeket, de a hekk az említett helyen 3000 forint, körettel, uborkával pedig körülbelül 4200, ami azt jelenti, hogy ha a négytagú család üdítővel, sörrel öblíti le az ételt, akkor 20 ezer forintból ebédel meg. Ez 2020-ban sok lett volna, ma kevésbé az.
Bár egész évben jönnek a törzsvendégek, itt is a hétvége az erős, a tulajdonosokon kívül nyáron 10, télen 6 alkalmazott dolgozik, munkaerőt találni pedig egyre nehezebb – tette hozzá Márkus Ferenc. „Az egyik vendéglős kollégától nettó 1 milliót akart kérni egy egyetemista, mire ő azt mondta neki, hogy nem üzlettársat keres, hanem alkalmazottat.”
A Wesselényi strand egyik régi büfése, Vargáné Talián Hajnalka azt mondta: tavaly még lenyelték a drágulást és nem emeltek az árakon, de idén 15-20 százalékot mindenre rá kellett tenni, miközben legalább 15 százalékkal a költségek is növekedtek. A rezsi, az alapanyag és a bérek mellett a bérleti díj is magasra szökött tavaly, más vendéglősöktől is hallottuk egyébként, hogy a balatonalmádi önkormányzat tavaly szezon közepén jelentősen megemelte a vendéglátók helyéhez tartozó plusz terület díját az energiaköltségekre hivatkozva.
„Én is látom a horrorlángosról szóló posztokat, de ezeknek a többsége szerintem egyszerűen nem igaz, sokszor felismerem konkrétan azt a lángost, amiről évekkel ezelőtt a Hungaroringről szóló posztban olvastam” – vélte Vargáné Talián Hajnalka.
A gyorsételek közt a lángos azért fő sláger maradt, és a vendéglős szerint meglepődnek néha a vendégek a 2000 forintos áron, mert többszörösére számítanak a hallottak alapján. A sima lángos tavaly 1000 forint volt, most 1200, a sajtos-tejfölös 1800-ról emelkedett 2000-re, és az étel kedvelőinek nyolcvan százaléka sajtos-tejfölöst vesz. A maradék húsz százalékon belül pedig csupán 5 százaléknyi éhes vendég osztozik az olyan extrákon, mint a magyaros, a gíroszos, a virslis lángos, amiért valóban elkérik a 3000 forintot – mondta a büfés, akinél a retró hot dog 1300, a retró hamburger 1700 forintba kerül.
Kérdésünkre hozzátette: húsz éve, amióta itt dolgozik, talán ötször fürdött a Balatonban, szezonban nincs rá ideje.
Mindezzel együtt a Győrből nagy számban érkező fürdőző azt látja, hogy kétszer annyit fizet most mindenért, mint 2020-ban. Már amikor belép, mindezt konstatálja, aztán jön a többi. Itt van néhány, az előbb említetteken túli helyeken jellemző mai ár, mellette több helyen a 2020-as árat is feltüntettük zárójelben:
Belépők:
- felnőtt: 2000 forint (1000);
- gyerek/nyugdíjas: 1300 forint;
- családi (2 felnőtt, 2 gyerek): 6000 forint (3000).
Szolgáltatás:
- vízibicikli: 3500 forint/fél óra, 5000 forint/óra.
Ételek:
- lángos: sima 1250 forint (2020-ban 500 forint), sajtos-tejfölös most 2100 forint, gíroszos 3350 forint;
- sült kolbász kenyérrel, mustárral: 2990 forint (2020-ban 1 db: 1200 forint);
- főtt kukorica: 950-1100 forint/db (2020-ban: 500 forint);
- palacsinta: kakaós, lekváros: 350-400 forint (2020-ban 200 forint), Túró Rudi-s 550 forint;
- 1 gombóc fagyi 600 forint (300).
Italok:
- sör: Dreher 1200 forint/korsó, Soproni 1000 forint/korsó (csapolt sör 2020-ban 600 forint);
- limonádé: 1500 forint/5 dl;
- presszókávé 800 forint (400 forint volt 2020-ban), tejszínhabbal most 1100 forint;
- üdítők: 800 forint (550 forint).
Gazdaságos megoldás:
- Menü: húsleves, pirított sertésmáj rizzsel vagy gulyásleves palacsintával: 2000 forint.
A legdrágább, amit találtunk:
- Hekk menü (hekk, hasáb, savanyúság, üdítő, 2 palacsinta): 9200 forint.