Magyarország nemzetközi tartalékai a reptérvásárlás hatására csökkentek

Június végére jelentősen, 1,48 milliárd euróval csökkentek Magyarország nemzetközi tartalékai, amelyek így 46,25 milliárd euróra mérséklődtek, bár ez az érték még mindig magasnak számít – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A csökkenés mögött elsősorban a Budapest Airport megvásárlása állhat, amelynek pénzügyi lezárása júniusban történt meg.

A május végi történelmi csúcsot követően a nemzetközi tartalékok szintjében tapasztalt visszaesés mértéke szokatlanul nagy, ilyen jelentős változást legutóbb 2022 őszén regisztráltak.

Az MNB szerint a tartalékok csökkenése elsősorban a reptérvásárlással függhet össze. A Reuters tudósítása alapján a jegybank közleményéből kiderül, hogy a kereskedelmi bankok korábbi devizabetét elhelyezése, majd a reptérvásárlással összefüggő betétkivonása okozhatta a tartalékok csökkenését.

A jegybank megjegyezte, hogy bár a betétek forrása nem publikus, a Budapest Airport megvásárlásához szükséges pénz egy része valószínűleg a helyi bankrendszeren keresztül került az MNB-hez, ami növelte a devizatartalékokat. A tranzakció lezárását követően ezek a pénzeszközök kikerülhettek az MNB mérlegéből.

A kormány a június 9-i választások előtti napokban jelentette be, hogy a Corvinus Zrt.-n és a francia társbefektető Vinci Airports segítségével megvásárolta a Budapest Airportot az AviAlliance-től és más kisebb részvényesektől. Az akvizíció összege 3,1 milliárd euró volt, és a tranzakció részeként 1,44 milliárd eurónyi hitel futamidejének kinyújtására is sor került.