Milliárdos profitot termel, mégis uniós pénzből vesz elektromos autókat a Fidesz kedvenc őrző-védő cége

A Valton-Sec Zrt., amely a magyar biztonsági piac egyik meghatározó szereplője és a Fideszhez közel álló vállalatként ismert, jelentős profitot realizált, miközben uniós támogatást használt fel elektromos autók beszerzésére.

A cég, amely számos állami intézménynél és kiemelt eseményen lát el biztonsági feladatokat, 2022-ben 23 milliárd forintos árbevételt ért el, amelyből 2,8 milliárd forint tiszta profitot termelt. A Valton-Sec Zrt. tulajdonosai számára kifizetett osztalék mértéke homályos marad a taggyűlési jegyzőkönyvben, azonban kiderült, hogy a 2021-es év eredménye után 950 millió forint, míg a 2022-es év után 1,32 milliárd forint osztalékot fizettek ki.

A cég jelentős tartalékokat halmozott fel az elmúlt évek során, 2022 végén az eredménytartalék 4,3 milliárd forintot, míg a bankszámlájukon 2,1 milliárd forintot tükrözött. Annak ellenére, hogy jelentős pénzügyi tartalékokkal rendelkezik, a Valton-Sec Zrt. uniós támogatást igényelt elektromos autók vásárlásához. A cég három elektromos jármű beszerzésére kapott 10 millió forint uniós támogatást, amely a projekt teljes költségének 50 százalékát fedezte.

A beszerzendő járművek között szerepel egy Dacia Spring Electric, egy Dacia Spring Cargo Electric, valamint egy Cenntro Logistar 1000 típusú autó, melyeket a gödöllői Békési-Fót Kft.-től és a budapesti Birdiecar Hungary Kft.-től szereztek be. A Valton-Sec Zrt. célja a teljes flotta elektromossá tétele, és a beszerzés eredményeként csökkentették károsanyag-kibocsátásukat, üzemeltetési költségeiket és zajszennyezésüket.