Az uvaldei iskolai mészárlás után vádat emeltek a volt rendőrfőnök ellen

Texas államban vádat emeltek az uvaldei iskolai kerület volt rendőrfőnöke, Pete Arredondo ellen, aki a 2022-es iskolai mészárlás során késve reagált, aminek következtében 19 diák és két tanár vesztette életét.

Az AP hírügynökség jelentése szerint Arredondo őrizetbe került, és tízrendbeli gyermekveszélyeztetéssel vádolják. Rövid időre a megyei börtönbe került, de óvadék ellenében szabadon engedték. Az Uvalde Leader-News és a San Antonio Express-News is beszámolt arról, hogy Adrian Gonzales volt iskolatiszt ellen is vádat emeltek hasonló vádpontokban. Gonzales az egyik első rendőr volt, aki a lövöldözés után belépett az épületbe, Arredondo pedig három hónappal a lövöldözés után elvesztette állását, és több érintett rendőrt szintén elbocsátottak.

  1. május 24-én, texasi helyi idő szerint fél 12 körül Salvador Rolando Ramos ellenállás nélkül hatolt be az Uvalde egyik általános iskolájába, és másfél órán keresztül gyilkolt. Összesen 142 töltényt használt fel, majd egy teremben elbarikádozta magát 33 civillel. A rendőri erők délután 1 előtt nem sokkal végeztek az elkövetővel, a tragédia során összesen 22 halott és 17 sérült maradt az iskolában. Ramos korábban a nagyanyját is megsebesítette otthon.

A rendőrség 77 percen keresztül nem avatkozott be, ami az USA történetének második legsúlyosabb iskolai lövöldözéséhez vezetett. A texasi törvényhozók jelentése szerint a rendfenntartó erők a saját biztonságukat helyezték az ártatlan életek megmentése elé. Az Igazságügyi Minisztérium jelentése szerint a rendőrség „sorozatos hibákat” követett el, túl sokáig vártak a beavatkozással, nem állítottak fel sürgősen parancsnokságot, és pontatlan információkat közöltek a gyászoló családokkal.

Arredondo volt az akció de facto irányítója, és ő javasolta, hogy ne hatoljanak be a 111-es és 112-es tantermekbe, mivel úgy gondolta, ott már mindenki meghalt. Ehelyett megállította az ide berontani készülő rendőröket, és az evakuálásra helyezte a hangsúlyt.