Sopron felett megfigyelt lenyűgöző zivatarfelhő és a meteorológusok által kiadott riasztás

Csütörtök délután Sopron környékén egy figyelemre méltó, karfiolszerű felhőalakzatot örökített meg egy olvasó, melynek belsejében villámok cikáztak. A HungaroMet meteorológiai szolgálat szerint ez a jelenség egy zivatarfelhő klasszikus példája, amely a nedves és labilis levegő, valamint a napsugárzás hatására keletkezik.

A felfelé emelkedő meleg légbuborékok, az úgynevezett termikek, először lapos gomolyfelhőkké, majd tornyos gomolyfelhőkké és végül zivatarfelhőkké fejlődnek. A zivatarfelhők a troposzféra szinte teljes magasságát átfogják, és amikor már nem tudnak tovább növekedni, vízszintes irányban szétterülnek, üllő alakzatot formálva.

A jelenség gyakori nyáron, amikor a csapadék nagy részét záporok és zivatarok adják. A felhőkben lévő jégszemek ütközése és súrlódása elektromos töltéseket generál, amelyek végül villámkisülést okoznak. A HungaroMet felhívja a figyelmet arra, hogy ez a felhőtípus jégesőt, viharos szelet és felhőszakadást jelezhet előre, ezért ha ilyen felhőt látunk az égen, érdemes fedett helyre húzódni.

A lapos gomolyfelhők magasra tornyosulhatnak, és ha dörgést is hallunk, akkor biztosak lehetünk a zivatarban. A HungaroMet azt javasolja, hogy figyeljük a radart, ahol a záporos és zivataros csapadékgócokat jelző sárgás, pirosas árnyalatokat is láthatjuk, és kövessük a szolgálat veszélyjelzéseit.

Péntek délutánra azonban a meteorológusok elsőfokú, citromsárga riasztást adtak ki az ország csaknem teljes területére zivatarveszély miatt, míg a keleti országrészben felhőszakadás miatt is. Elsősorban a dél-keleti járásokban számíthatnak komolyabb felhőszakadásra, de a Dunántúlon, például Szombathely térségében is fel kell készülni a heves esőzésekre. Az ország keleti részén több vármegyére is kiadták a másodfokú riasztást a várható felhőszakadások miatt.

Mi várható szombaton?

A HungaroMet tájékoztatása szerint szombaton az északi, északkeleti megyékben alakulhatnak ki néhol zivatarok a déli, délutáni órákban, másutt viszont egészen kicsi az esélye. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás, viharos kifutószél, valamint apró szemű jég. Az elmúlt napokban bőven jutott a szélsőséges időjárásból az ország szinte minden részére, néhol a viharos szél, néhol pedig a jelentős mennyiségű csapadék miatt kellett fedezékbe vonulni.

Péntek estétől már mindenütt megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is jelentősen csökken, reggelre az ország legnagyobb részén kiderül az ég. Foltokban köd képződhet, és gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras