Omlós szűzpecsenye vajban párolt zöldborsóval – Fásy Ádám receptje a hétvégére

A nyári időszak egyik kedvelt körete a zöldborsó, amely nemcsak ízletes, hanem tápláló is, és remekül harmonizál a sósabb ételekkel, mint például Fásy Ádám szűzpecsenye receptje.

A zöldborsó édeskés íze kiválóan kiegészíti az egészben sült, vajban párolt szűzpecsenyét, amelyet jázmin rizzsel tálalnak. A recept négy személyre elegendő, és a következő hozzávalókat tartalmazza: 60 dkg sertésszűz, 1 evőkanál olaj, 60 dkg cukorborsó, 5 dkg vaj, só, bors, 32 dkg jázmin rizs és 1 fej vöröshagyma.

Az elkészítés során a szűzérmét sóval és borssal bedörzsöljük, alufóliába csomagoljuk, olajjal meglocsoljuk, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük. Ezután a húst kicsomagoljuk és aranybarnára sütjük. Közben a cukorborsót kifejtjük és vajon megpároljuk. A jázmin rizst átmossuk, forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük, hozzáadjuk a tisztított vöröshagymát, és állandó kevergetés mellett puhára főzzük. A hagymát eltávolítjuk, a rizst leszűrjük, és formázva tálaljuk a felszeletelt hús és a zöldborsó mellé.

Fásy Ádám nemcsak a gasztronómia, hanem a kultúra világában is otthonosan mozog. Legutóbbi közreműködését a szegedi Móra Ferenc Múzeumban nyílt "Munkácsy, a festőzseni" című kiállítás ünnepélyes megnyitóján tapasztalhatta meg a közönség, ahol mintegy 80 eredeti Munkácsy-alkotást mutattak be, köztük az Ásító inas című ikonikus művet is. A tárlatot, amely Pákh Imre magángyűjteményét és a múzeum saját Munkácsy-műveit is bemutatja, maga Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke nyitotta meg. A kiállítás 2024. november 17-ig látogatható, és egy interaktív gyermekfoglalkoztatóval is kiegészült, ahol a legkisebbek közelebbről is megismerhetik Munkácsy alkotásait és alkotói stílusát.