Álhírképek és kis színesek – így látták a Kádár-kort a Pest Megyei Hírlap fotósai

A Pest Megyei Hírlap fotósainak munkáját több évtized távlatából újra felfedezhetjük Szarka Klára fotótörténész írásán keresztül, ahol a Kádár-kor sajtójának mindennapjai és a fotóriporterek különleges világa tárul elénk.

A Pest megyei napilap szerkesztőségében a '70-es, '80-as években a férfiak domináltak, ahol a munka mellett a dohányfüst, az alkohol és a szexista viccek is jelen voltak. A nőknek, ha bekerültek a sajtó világába, alkalmazkodniuk kellett ehhez a férfias környezethez. A szerkesztőségben minden történt, ott íródott és szerkesztették a cikkeket, ott készültek a laptervek, és innen indultak a nyomdába a kézbesítők. Az idő másként telt, hiszen még nem létezett fax, internet vagy okostelefon.

A szerkesztőségben a hierarchia szigorú volt, ahol a főnökök fontosnak érezték magukat, és különféle juttatásokat élvezhettek, mint például „zárt anyagok” vagy külföldi lapokból való tallózás. A fotóriporterek viszont a hierarchia alján helyezkedtek el, gyakran gépkocsivezetőként is funkcionálva.

A fotók világában a kreativitás és a monotónia-tűrés volt a fő, hiszen a fotóriportereknek a nem létező belpolitika és az erősen lefojtott külpolitika témaszegénységét álhírképekkel kellett ellensúlyozniuk. Az ünnepek, az évszakok változásai és a hétköznapi események, mint a ceglédi kisállattenyésző kecskebéka-teleltetése vagy a váci gyerekek kacsákkal való üldögélése, mind-mind kötelező témák voltak.

A fotóriporterek gyakran kénytelenek voltak önálló képeket készíteni, amikor a szerkesztőknek hirtelen szükségük volt rájuk egy-egy oldal kitöltéséhez. A fotók komponálása során figyelembe kellett venni a politikai óvatosságot is, például a Lenin-fejek és a különböző hatalmi szimbólumok ábrázolásánál.

A fotóriporterek munkája azonban nem volt hiábavaló, hiszen a régi fényképek ma már időgépként szolgálnak, amelyek a múlt hétköznapiságába repítik a nézőt. A régi képek segítségével kapcsolatot teremthetünk a múlt és a jelen emberei között.

Írta: Szarka Klára | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/pest-megyei-hirlap

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!