Gyermekvédelmi intézkedések az utazási szabályokban

A kormány szigorítaná az utazási irodákra vonatkozó szabályokat a gyermekek jogainak védelme érdekében, különös tekintettel a szexuális bántalmazás és kizsákmányolás megelőzésére. Az érintett vállalkozásoknak augusztus végéig kell módosítaniuk szerződési feltételeiket és nyilatkozatokat kell benyújtaniuk.

A kormány által tervezett új szabályozások célja, hogy fokozzák a gyermekek jogainak védelmét az utazásszervezői és -közvetítői tevékenységek során. A változtatások érintik az utazási csomagok és szolgáltatásegyüttesek szerződési feltételeit is. Az utazási vállalkozásoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy szerződési feltételeik megfelelnek a gyermekvédelmi előírásoknak, és ezt a nyilatkozatot augusztus 31-ig kell benyújtaniuk a Kormányhivatalnak, amennyiben korábban már bejelentették tevékenységüket.

Az új rendelet külön fejezetben foglalkozik a gyermekvédelemmel, és kötelezi az utazásszervezőket, valamint közvetítőket, hogy minden szükséges megelőző intézkedést megtegyenek a gyermekek alapvető jogainak védelme érdekében. Kiemelt figyelmet kap a gyermekek jogait sértő magatartások jelentése az illetékes hatóságoknak.

Az utazási irodáknak a szerződési feltételeikben is rögzíteniük kell, hogy a szolgáltatások nyújtása során nem történhet semmilyen jogsértés a gyermekek kárára. Ez különösen a szexuális bántalmazás és kizsákmányolás esetére vonatkozik, és az erről szóló nyilatkozatot is augusztus 31-ig kell megtenniük.

A módosítások összhangban vannak az Európai Unió irányelveivel, amelyek célja egy egységes védelmi szint biztosítása a gyermekek számára az EU területén. Az új szabályozások a kihirdetésüket követő napon lépnek hatályba, így a vállalkozásoknak gyorsan kell alkalmazkodniuk az új előírásokhoz.