Penészleki polgármester-választás: új időpontot kapott a megismételt voksolás

Penészleken újra meg kell ismételni a polgármester-választást, miután a helyi választási bizottság érvénytelenítette a korábbi eredményeket. A megismételt választásra július 7-én kerül sor.

A Nyíregyházi Területi Választási Bizottság helyt adott Bíró Péter független polgármester-jelölt fellebbezésének, és érvénytelenítette a június 9-i választás eredményét. A döntés nyomán Penészleken, a Nyírség délkeleti csücskében fekvő ezerfős településen, a helyiek július 7-én szavazhatnak újra a polgármester személyére.

A június 9-i választáson rendkívül szoros eredmény született: a Fidesz-KDNP jelenlegi polgármestere, Klenik Sándorné 312, míg az ellenzéki Bíró Péter 300 szavazatot kapott, vagyis mindössze 12 szavazat döntött a két jelölt között.

A választási bizottság határozatában kiemelte, hogy a beadványozó, Bíró Péter, a szavazatkülönbségnél jóval több, érvényességükben kétséges szavazatot mutatott be. Emellett problémák merültek fel a mozgóurna használatával is, ugyanis nem jutott el mindenkihez, aki előzetesen jelezte az otthoni szavazás iránti igényét.

Klenik Sándorné a közösségi oldalán osztotta meg, hogy az ismételt választás ellenére magabiztos, továbbá kijelentette, hogy szerinte mindenki tisztában van azzal, hogy Bíróék hátráltatták a szavazást, ahogyan azzal is, hogy „kinek a kocsijával, kinek a terepjárójával szállították a mozgóurnát”.

Bíró Péter később elmondta, az önkormányzat nem készült fel arra, hogy milyen távolságra és terepre kell szállítani a mozgóurnát, ezért segített. Azt is állítja, az urna nem ért vissza a szavazóhelyiségbe a 19 órai zárásra.

A 24.hu most arról számolt be, miután a Nyíregyházi Területi Választási Bizottság helyt adott Bíró fellebbezésének, és megsemmisítette a polgármester-választás eredményét, kijelölték az új választás időpontját.

A fejleményről maga Bíró Péter számolt be csütörtök este a közösségi felületén.