Hőség protokoll kidolgozását sürgeti a Magyar Szakszervezeti Szövetség

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hangsúlyozza a munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzésének fontosságát, és egy olyan protokoll kidolgozását sürgeti, amely nem jár bérkieséssel a munkavállalók számára, ha a munkavégzést felfüggesztik.

A MASZSZ szerint elengedhetetlen egy megelőzési terv kialakítása a munkahelyi hőguta és hőstressz kezelésére. Az érdekképviselet támogatja azt a javaslatot is, hogy ha szükséges, a munkavégzést szüneteltessék anélkül, hogy ez bevételkiesést okozna a dolgozóknak. Ebben az összefüggésben kiemelik, hogy a munkaadóknak kellene kidolgozniuk ezt a megelőzési tervet.

A szakszervezet részt vett az AdaptHeat nemzetközi projektben, amely a Fundacion1mayo európai partnerként hívja fel a figyelmet a hőségben végzett munka veszélyeire és a védőintézkedések sürgős szükségességére. Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke egyetért az AdaptHeat projekt megállapításaival, miszerint a hőhullámok halálos veszélyt jelenthetnek a munkavállalókra, és ebben a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is felelőssége van.

A szakszervezeti szövetség várakozása szerint egy egységes rendszer jöhet létre, amely jelzi, hogy milyen fokozatú veszélynél milyen intézkedéseket kell megtenni.