Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjasok emlékérmével tisztelegnek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérmét bocsátott ki Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus tiszteletére, akik zavarba jöttek a megtiszteltetéstől. Az érmék kedden kerültek forgalomba, és a magyar származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő sorozat részeként jelentek meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki, amelyek a tavaly Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin és Krausz Ferenc tudományos munkásságát honorálják. Az emlékérmék a 2012-ben indított sorozat legújabb darabjai, amely magyar származású Nobel-díjasok előtt tiszteleg.

Matolcsy György, az MNB elnöke a budapesti kibocsátási ünnepségen kiemelte, hogy 1901 óta nem kapott egyszerre két magyar Nobel-díjat, és Karikó Katalin az első magyar női tudós, aki ezt az elismerést megkapta.

Karikó Katalin az ünnepségen elmondta, soha nem álmodott arról, hogy az MNB érmét bocsát ki az ő arcképével és nevével, hasonlóan ahhoz, ahogy arról sem álmodott, hogy Amerikába kerül vagy Nobel-díjas lesz. Krausz Ferenc is nagy megtiszteltetésnek nevezte az eseményt, és elmondta, hogy Karikó Katalinnal együtt dolgozni fognak azon, hogy méltók legyenek a rájuk ruházott tiszteletre.

A limitált kiadású emlékérméket három grafikusművész tervezte, és hat-hatezer példányban jelennek meg. Az ezüst érmék tükörfényes, míg a színesfém változatok selyemfényes kivitelben készültek. Az érmék szerdától a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül érhetők el, az ezüst érmék három hónapig, a színesfém változatok egy évig névértéken vásárolhatók meg.

Az ünnepélyes kibocsátáson Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletpéldányt, valamint az aranyból készült próbaveret egy-egy példányát vehették át.