Gyermekvédelmi intézményekben kötelező lesz a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

A kormány bejelentette, hogy július 1-jétől szigorúbb gyermekvédelmi intézkedések lépnek életbe, amelyek között szerepel a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók pszichológiai alkalmassági vizsgálata is. A parlament által elfogadott törvénycsomag értelmében a kiskorúak elleni bűntettek elkövetői számára többek között kizárják a kegyelmi eljárást, a feltételes szabadlábra helyezést és a reintegrációs őrizetet is.

Az Országgyűlés június 11-én fogadta el a gyermekvédelmi szigorításokat, amelyek már a közeljövőben, július 1-jén hatályba lépnek. A törvénycsomag főbb elemei között szerepel, hogy a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát, ha a bűncselekményt kiskorú sérelmére követték el. Emellett a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények miatt elítéltek nem bocsáthatók feltételes szabadságra, és az öt évet meghaladó szabadságvesztésre ítéltek sem mentesülhetnek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

A pedofil bűnelkövetők nyilvántartásában nemcsak a magyar bíróságok által elítélt személyek, hanem az Európai Unió más tagállamában vagy az Egyesült Királyságban elítélt magyar állampolgárok adatai is megismerhetőek lesznek. A reintegrációs őrizetbe sem kerülhetnek azok, akik gyermekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálat kötelezővé tétele mellett, aki alkalmatlan minősítést kap, annak azonnal megszüntetik a jogviszonyát. Az ellenőrzést a Nemzeti Védelmi Szolgálat végzi.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárásában a 18. életévét be nem töltött személyek sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekmények, valamint a gyermekek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények gyanújának megállapítása érdekében folytathatnak eljárást.

A nevelőszülők alkalmassági vizsgálatát is módosítják, amely a helyettes szülői hálózatot működtető szolgáltatók, intézmények és a nevelőszülői hálózat számára is kötelező lesz. Az alkalmassági vizsgálat kiterjed a pszichológiai alkalmasság vizsgálatára is, és a jogviszony fennállása alatt időszakosan, általában kétévente ellenőrizni fogják.